Fördelarna med bananskal för att bekämpa bladlöss och hur man använder det i trädgården

av Hilda Maria Morgan

26 Juni 2023

Fördelarna med bananskal för att bekämpa bladlöss och hur man använder det i trädgården
Advertisement

Bladlöss är mycket vanliga parasiter på våra balkonger och i våra trädgårdar och utgör det största hotet mot våra växters välbefinnande då de livnär sig på deras sav och kan orsaka till och med allvarlig skada. Det finns många arter av bladlöss, över 800 är kända bara i Europa, och de utvecklas alla huvudsakligen på våren under år med varmt och torrt klimat.

Många botemedel kan användas för att hindra deras spridning och skydda våra växter, varav många är naturliga och respekterar både växter och miljön. Lyckligtvis har bladlöss också många naturliga fiender, särskilt nyckelpigor och getingar, som du kan locka till din trädgård med pollenrika blommande växter.

Ett annat mycket effektivt men kanske föga känt naturligt botemedel är bananskalet. Denna restprodukt är faktiskt en värdefull resurs för våra växter, inte bara i kampen mot bladlöss, utan också för att förbättra deras välbefinnande. Låt oss tillsammans upptäcka fördelarna med bananskal för balkonger och trädgårdar.

Advertisement
Ravinel/Reddit

Ravinel/Reddit

  • För att förhindra bladlössangrepp kan du skära bananskalet i små bitar och sprida ut det på jorden runt dina växter. Skalen kommer att avge en obehaglig lukt till bladlössen som kommer att hålla sig borta från dem. Detta trick är också ett utmärkt gödningsmedel för jorden, som tack vare skalen blir rikare på vitaminer, magnesium, kalcium och kväve.
  • På samma sätt kan du också använda äppel-, citron- och vitlöksskal: skapa en girlang genom att blanda små bitar av dessa skal och häng upp dem i trädgården, i köksträdgården eller på balkongen; deras lukt kommer att hålla skadedjuren borta.
  • Om plantan redan har angripits av bladlöss kan du enkelt bli av med dem genom att åter använda bananskalet: genom att gnugga insidan av bananskalet direkt på bladen kommer det att vara möjligt att eliminera bladlössen samt hålla ytan blank och ren.

Bananskal är också mycket användbara för andra ändamål, både i huset och i trädgården:

  • Flytande gödningsmedel: lägg bananskalen i vattnet och låt dem macerera i minst 48 timmar, filtrera sedan vätskan och använd den för att bevattna växterna.
  • Mulching: skalen är också perfekta som kompost, det räcker med att sprida ut lite hackat bananskal runt dina växter för att skapa ett effektivt och näringsrikt lager av kompost för dina växter.
  • I hemmet: bananskal är också ett mycket värdefullt hjälpmedel vid hushållsrengöring, särskilt för att polera silver och för rengöring av läderföremål.

Vi är säkra på att du från och med nu aldrig mer kommer att slänga dina bananskal!

Advertisement