Inomhusväxter: en kotte kan hjälpa dig att odla dem på ett bättre sätt

av Hilda Maria Morgan

21 Juni 2023

Inomhusväxter: en kotte kan hjälpa dig att odla dem på ett bättre sätt
Advertisement

Den främsta dödsorsaken för de växter vi odlar inomhus är att vi vattnar dem antingen för mycket eller för lite. Överraskande nog verkar övervattning förekomma oftare än tvärtom, kanske för att man tror att växter måste "äta" nästan lika ofta som vi gör, även om det inte alls stämmer. Det är lite svårt, speciellt för nybörjare, att förstå en växts behov, speciellt när det inte handlar om de växter som verkligen klarar av att överleva långa perioder utan en enda droppe vatten.

Det finns många sätt att lära sig när de ska vattnas, ett av de mest tillförlitliga är att sticka ner ett finger i jorden för att se om det inte fortfarande finns fukt två eller tre centimeter under det till synes torra ytskiktet. Men det finns också en annan metod som har blivit viral för sin enkelhet: användningen av en kotte.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du av en slump har ett träd som producerar kottar nära ditt hem hittar du lätt några att samla på dig, annars kan du leta lådorna med juldekorationerna, för kanske kan det finnas en riktig kotte bland dem också.

Hur fungerar kottetricket?

Det är verkligen enkelt, och om du någonsin har behövt tvätta en kotte för att dekorera den, kanske du redan har gissat vad det handlar om. Faktum är att allt du behöver göra är att:

1.       Ta en kotte och stick in den cirka tre centimeter ner i jorden, på en plats där den inte stör växtens rötter.

2.       ... det var allt!

Hur fungerar det? När jorden fortfarande är fuktig, stänger kotten sina vedartade "kronblad". När jorden däremot är riktigt torr öppnar sig kotten helt och då kan vi förstå att plantan behöver vatten – och kanske kan du kolla med fingret ändå, för att vara säker.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur är detta möjligt? Anledningen ligger i kottens natur: när vädret är blött och det regnar, sluter sig kotten vanligtvis för att skydda fröna!

Sedan finns det olika skolor om vilken typ av kottar som är bättre än andra: det handlar inte så mycket om vilka trädslag som producerar dem, utan om de är mer eller mindre gamla. Det kan hända att kottar som fallit till marken och legat där en längre tid reagerar mindre, men inget hindrar dig från att försöka ta reda på vad som fungerar bäst för dig!

Advertisement