Bikarbonatkräm: var du kan använda den i hemmet för 5 snabba och enkla rengöringar

av Hilda Maria Morgan

13 September 2023

Bikarbonatkräm: var du kan använda den i hemmet för 5 snabba och enkla rengöringar
Advertisement

Det finns mångsidiga produkter som man inte kan vara utan när man städar huset, till exempel bikarbonat. Detta superekonomiska pulver har antiseptiska, svampdödande, alkaliserande och antibakteriella egenskaper. Det kan också absorbera lukter och är tack vare sin lätt slipande konsistens användbar på ett mekaniskt plan för att ta bort smuts.

Till skillnad från andra ämnen som också är effektiva vid rengöring och desinficering, som blekmedel, är det dessutom säkert att använda bikarbonat: det skapar inga problem vid kontakt med huden eller vid förtäring och det är inte ens skadligt för miljön. I dess pulverform är dock användningsområdena begränsade, men när vi förvandlar den till en kräm blir det den mångsidiga rengöringsprodukten du bara inte kan vara utan.

Advertisement

Bikarbonat och vatten, en vinnande kombination

Bikarbonat och vatten, en vinnande kombination

Creativo

För att skapa bikarbonatkrämen behöver du bara tillsätta vatten till pulvret. Var uppmärksam, du behöver väldigt lite jämfört med bikarbonat, annars blir lösningen för flytande och du måste öka mängden pulver.

Om du av en slump förbereder för mycket, inga problem: den kommer inte bli dålig, på sin höjd kommer du att se att vattnet avdunstar och bikarbonatet blir för torrt igen, men ytterligare några droppar vatten räcker för att återställa den önskade konsistensen.

Förutom vanligt vatten kan du också använda destillerat eller till och med syresatt vatten, speciellt när du ska ta bort fläckar från tyger (men utan att låta blandningen vara i kontakt med tyget för länge).

Advertisement

Var man kan använda bikarbonatkräm i hemmet

Var man kan använda bikarbonatkräm i hemmet

Creativo

  • Kranar: vattendroppar lägger sig alltid på dem och därför bildas spår av kalk. Om du tar för vana, en eller två gånger i veckan, att applicera bikarbonatkrämen med hjälp av en svamp, sköljer och torkar direkt efteråt, så slipper du det problemet och kommer alltid att ha perfekta kranar i hela huset.
  • Spishällen: spishällen, oavsett om den är av metall är en traditionell gasspishäll, men även glaskeramiska spishällar och induktionshällar, kan rengöras regelbundet med bikarbonatpasta. Vänta alltid tills spisen är kall, använd sedan produktens milda slipmedel för att skrapa bort beläggningarna. Det kan också vara det förberedande rengöringssteget innan du använder ett rengöringsmedel som är lämpligt för den aktuella ytan. Och bikarbonatpasta kan också användas till galler!
  • Toalett, bidé, handfat: när det gäller badrummet kan du också lägga till några droppar eterisk olja – mynta, eukalyptus, tea tree, lavendel eller olika citrusfrukter är alla utmärkta alternativ. 3 eller 4 droppar är verkligen mer än tillräckligt, du kommer direkt att känna doften. Använd krämen som ett vanligt rengöringsmedel, skölj och torka.
  • Fogar: både på golvet och på väggarna, särskilt i badrummet, är blandningen i fråga fenomenal för rengöring av fogar. Applicera krämen med en gammal tandborste, skrubba väl och ta sedan bort med en blöt trasa.
  • Fläckar på madrassen: om du är snabb, så fort fläcken har bildats, kan du försöka absorbera vätskedelen genom att strö lite bikarbonat på madrassen. Ta sedan bort allt och använd bikarbonatkrämen (lite mer flytande, gärna tillsammans med väteperoxid) för att gnida på området som ska rengöras. Ta bort allt, klappa för att skölja och låt torka.

Hur brukar du använda bikarbonat för att städa huset?

Advertisement