Luktar de nytvättade lakanen fortfarande illa? Ta reda på de möjliga orsakerna

av Hilda Maria Morgan

10 September 2023

Luktar de nytvättade lakanen fortfarande illa? Ta reda på de möjliga orsakerna
Advertisement

Lakan, som skapar ett tvättberg som väntar på att bli tvättat, vill vi gärna slippa tvätta om för tidigt. Men när de, även när de precis tagits ut ur tvättmaskinen, inte luktar gott och utan fortfarande avger lite dålig lukt, vad kan man göra? Det kan finnas många orsaker och vi måste förstå vad de kan vara för att undvika slöseri med tid, el, tvättmedel och ansträngning i framtiden.

Eftersom det är tunga belastningar som våra tvättmaskiner oundvikligen måste utsättas för ofta är det bra att komma ihåg en rad försiktighetsåtgärder, som ibland verkar trotsa den vanliga intuitionen.

Tvätten av lakan: försiktighetsåtgärderna

Tvätten av lakan: försiktighetsåtgärderna

Creativo

Vi vet alla att man aldrig ska ladda tvättmaskinen för mycket och om det är ganska lätt att hålla igen med tvätten av kläder så är det istället svårare när det kommer till lakan. Det handlar om långa tvättprogram, sedan måste man torka eller hänga ut dem och om det  samlas mycket hushållslinne måste man följa tvättmaskinen hela dagar och lusten att tvätta försvinner.

Men om man inte följer tvättmaskinen och hänger tvätten direkt eller om man laddar den för mycket kan man bli tvungen att tvätta om tvätten: om tvättmaskinen är för full passerar inte vatten och tvättmedel genom tyget, så smutsen och även tvättmedlet, sköljs inte bort ordentligt. Fibrerna blir genomblöta och lukten blir kvar, eller snarare uppstår. Så kom ihåg att ladda tvättmaskinen högst upp till 3/4 av dess kapacitet.

En annan grundläggande sak, för lakan med mera: så snart tvättmaskinen har slutat köra, öppna dörren och håll den öppen. Det idealiska är att tömma den inom några minuter och även efter att ha tömt den, stäng inte luckan omedelbart. På det sättet avdunstar all restfukt i tvättmaskinen och du riskerar inte att uppmuntra mögelbildning (och följande dålig lukt och dålig hygien).

Advertisement

Knep för att få bort dålig lukt från lakan

Knep för att få bort dålig lukt från lakan

pxfuel.com

Sedan finns det andra orsaker som, speciellt vad gäller lakan, kan orsaka dålig lukt. Till exempel, att inte ha valt ett tillräckligt varmt tvättprogram: temperaturen för desinficering är vanligtvis mellan 50 och 60°, särskilt för hushållslinne av resistenta och vita eller ljusa tyger. När det gäller färgade lakan eller ömtåliga tyger måste du använda tvättprogram på lägre temperaturer och med färre centrifugeringscykler och gärna använda tillsatser för desinficering och deodoranttillsatser som är aktiva även vid låga temperaturer.

Ett annat vanligt misstag: att överdriva med tvättmedlet. Att använda mer tvättmedel eller sköljmedel är inte lika med en renare, mer doftande och mjukare tvätt, tvärtom. Frågan om ansamling av ämnen mellan fibrerna i tyger, som en enda tvätt inte kan ta bort, upprepas. Det är därför det, då och då, finns de som tvättar dessa lakan med väldigt lite tvättmedel och ersätter sköljmedlet med lite vit vinäger eller milt blekmedel.

Även under torkningsfasen måste du vara noggrann om du använder torkställningar och klädstrecket: lakanen ska inte vikas för mycket, utan bör spridas ut på ett sådant sätt att det alltid finns luft mellan en del och nästa. Om så inte är fallet, såvida det inte är riktigt varmt, under all den tid det tar att lufttorka, kommer fukten som stängs in i fibrerna, eller den som finns kvar i ett litet och dåligt ventilerat rum, också att orsaka dålig lukt på nytvättade tyger.

Att vara uppmärksam på dessa saker hjälper dig att alltid få oklanderliga och väldoftande lakan efter varje tvätt!

Advertisement