Förnya dina växter med hjälp av denna naturliga ingrediens

av Hilda Maria Morgan

12 September 2023

Förnya dina växter med hjälp av denna naturliga ingrediens
Advertisement

En härlig och frodig trädgård är drömmen för alla som odlar växter och det finns många metoder vi kan implementera för att nå detta mål. Det första man bör oroa sig för är till exempel att se till att våra växter har rätt tillförsel av vatten, ljus och näring, genom konstant och regelbunden bevattning, korrekt periodisk gödsling och idealisk placering i vår trädgård, på balkongen eller i lägenheten.

Ett annat praktiskt hjälpmedel vi kan använda för att få våra växter att växa välmående är att placera arter som kan gynna varandra sida vid sida och undvika att odla växter tillsammans som skulle kunna hindra varandras tillväxt. Salvia och rosmarin kan till exempel dra nytta av ömsesidig närhet, medan pumpa till exempel aldrig ska odlas bredvid potatis.

Hur kan vi då skydda våra växter från sjukdomar? Vi kan ta oväntad hjälp från en naturlig ingrediens som ofta används för hushållsrengöring: natriumbikarbonat.

Advertisement

Natriumbikarbonat för att regenerera växter

Natriumbikarbonat för att regenerera växter

Creativo

Bland de många användningsområdena för natriumbikarbonat finns också utnyttjandet av det inom jordbruket som ett desinfektionsmedel för våra växter. Detta mycket vanliga naturliga medel är faktiskt mycket användbart för att bekämpa mycket vanliga problem hos växter, såsom svamp- och kryptogamiska patologier, men också förekomsten av parasiter som larver eller myror.

Dess effektivitet bestäms av det grundläggande pH-värdet för denna produkt, vilket höjer pH-nivåerna i jorden och hos våra växter och det gör dem olämpliga för svampar, bakterier och andra parasiter. Den rekommenderade dosen är 5-15 gram bikarbonat i en behållare innehållande 1 liter vatten, som ska blandas tills en homogen lösning erhålls och fördelas under de kallaste timmarna på dygnet.

Advertisement

Användning av bikarbonat för frodiga växter

Användning av bikarbonat för frodiga växter

Pixabay

Det finns flera fall där bikarbonat visar sig vara användbart för våra växter:

  • Botrytis cinerea: en ganska utbredd patologi i grönsaksträdgårdar och trädgårdar, det behandlas effektivt med bikarbonat både som behandling och som förebyggande medel;
  • Mjöldagg: mycket vanlig svampsjukdom, den kan förebyggas eller behandlas genom att spraya lösningen direkt på bladen och stjälkarna;
  • Surt pH-värde: när jorden försuras kan växterna befinna sig i en miljö som inte är lämplig för deras välstånd och av denna anledning kan användningen av bikarbonat vara mycket användbar; i själva verket kommer det att föra tillbaka jordens pH-värde till nivåer närmare neutralitet och växterna kommer att börja växa friska och frodiga igen.

Alla dessa fördelar för våra trädgårdar kommer äntligen att åtföljas av den totala ofarligheten av detta botemedel för miljön.

Kände du redan till denna användning av bikarbonat?

Advertisement