Borta över semestern? Säkerställ bevattningen till dina krukväxter med ett superbilligt knep

av Hilda Maria Morgan

19 Juli 2023

Borta över semestern? Säkerställ bevattningen till dina krukväxter med ett superbilligt knep
Advertisement

Vi tar hand om våra krukväxter året runt och sedan räcker det med lite slarv under sommarsemestern för att vi ska behöva säga hejdå till dem? Det måste inte vara så: det räcker med att utrusta sig med något lämpligt hjälpmedel. Störst trygghet ger bevattningssystem eller hjälp av någon som kommer förbi för att se hur det går för våra favoritkrukväxter, men även om vi inte kan lita på dessa metoder kan vi ändå komma undan. Och spendera väldigt lite!

Det finns faktiskt ett rudimentärt men mycket effektivt system som vi kan implementera hemma, kombinerat med en rad försiktighetsåtgärder, som verkligen kan göra skillnad. Du behöver en bit garn, eller också några gamla t-shirts eller lakan, och du kommer att ha ett bevattningssystem som tar hand om dina växter i flera dagar!

Advertisement
Reddit

Reddit

Vad behöver du? Du måste utrusta dig med:

  • En kastrull, eller flera stora plastbehållare såsom stora yoghurtbehållare. De måste ha lock. Annars stora hinkar täckta åtminstone med gasväv.
  • Garn, eller snöre, eller långa tygremsor, som du kan få från gamla t-shirts, lakan eller annat.
  • Stenar, tunga föremål eller annat som hjälper dig att hålla kvar tråden/tyget på jorden i krukan.

Proceduren är mycket enkel: i själva verket måste du helt enkelt placera behållaren med vatten på en högre punkt än platsen där krukorna står. Så om du har dem på golvet, ta en pall eller låda och placera vattenbehållaren på den. Placera alla krukor runt vattenkällan, eller använd flera, men placera dem alltid högre än krukorna.

Nu är det bara att lägga i ena änden av tråden/tyget i vattnet, gärna med hjälp av en sten för att se till att den håller sig kvar på botten. För andra delen av tråden/tyget ur hinken och placera den i jorden på varje kruka.

Vid det här laget är det viktigt att du blöter tråden eller tyget: du kan därför först sänka ner dem i vatten (och, om det gäller tyg, krama ur lite så att det inte droppar för mycket) och sedan placera dem i jorden, eller låta vattnet droppa från en flaska eller ett glas, eller genom att spraya tråden eller tyget.

På detta sätt kommer du att ha startat systemet: vattnet kommer att fortsätta att impregnera fibrerna i tråden/tyget och sakta färdas från din gör-det-själv-tank till krukan, utan att svämma över den men hålla den konstant fuktig. På så sätt kan du hålla dig lugn även i dagar, speciellt om du vattnar växterna väl (på traditionellt sätt) innan du lämnar ditt hem.

Sedan finns det några tips som kan hjälpa:

  • Det bästa är att placera krukorna på platser som är lite mer skyddade från direkt solljus, så att vattnet inte avdunstar så snabbt
  • Täck tanken så att vattnet inte avdunstar därifrån heller och att för djur (från mygg och vidare) inte tar sig in i den
  • För att fukten i jorden ska hålla längre (men också för att täcka de våta trådarna/tygerna lite) kan du mulcha krukan genom att täcka ytan med bark eller småsten (eller också med lecakulor).

Det är lämpligt att starta systemet när du fortfarande är hemma, för att övervaka hur det fortskrider med några dagars mellanrum och om det verkligen fungerar eller om trådarna behöver utökas, eller om krukorna kanske måste flyttas lite. Så att du helt enkelt hittar det perfekta arrangemanget för att kunna lämna ditt hem i fullständigt lugn utan att behöva be någon om någon tjänst!

Advertisement