Smula ner begagnade korkar för sätta din kreativitet på prov med ett enkelt och roligt projekt

av Hilda Maria Morgan

12 September 2023

Smula ner begagnade korkar för sätta din kreativitet på prov med ett enkelt och roligt projekt
Advertisement

Viner och mousserande viner öppnade för viktiga tillfällen såväl som för vilken middag eller lunch som helst: varje gång blir det kvar någon kork som sedan brukar hamna i soporna. Istället för att slänga dem skulle vi kunna smula sönder dem, kanske till och med blanda dem, och de skulle bli startmaterialet för roliga och kreativa gör-det-själv-projekt.

Detta är en återvinningsidé som verkligen ligger inom allas räckhåll, som sedan kan anpassas efter önskemål, för att skapa allt vår fantasi föreslår.

Advertisement

Kork: ett fantastiskt naturmaterial

Kork: ett fantastiskt naturmaterial

wallpaperflare.com

Kork har många mycket användbara egenskaper för tusen olika ändamål. De är gjorda av korkekens bark och därför ett helt naturligt material och används i värmeisoleringssystem och akustiska isoleringssystem. Lätt och elastisk, samt spänstig, den är dessutom vattentät, både mot luft och vätskor, vilket gör att den kan användas var som helst, även till sjöss.

Trots detta är kork porös, men motstår höga belastningar och försämras inte lätt: ett korkföremål kommer att behålla sina egenskaper under mycket lång tid, kommer inte att ruttna (trots att det är bark!) och angrips inte av gnagare och insekter som istället lockas av andra typer av naturfibrer.

Advertisement

Smula sönder korken för dina kreativa pyssel

Smula sönder korken för dina kreativa pyssel

Creativo

Innan vi slänger en bit av ett sådant otroligt material, låt oss tänka till en extra gång: vi kan lägga undan alla korkar som vi råkar samla i en låda eller en vas. Beroende på formen kan vi använda dem för en myriad av projekt, men även när de är lite skadade – kanske på grund av att man har korkat upp en flaska på fel sätt –, och även trasiga sådana, kan de komma väl till pass.

Faktum är att om du reducerar korken till spån, genom att skära den, smula sönder den eller mixa den, kommer du att få en råvara för att modellera enkla och användbara föremål, som till exempel underlägg.

Det är en väldigt enkel process: vilken kork som helst, om den inte kokas i vatten, smulas lätt sönder även precis när du skär den. Så du kan arbeta med en kniv och sedan avsluta med valfri mixer hemma, för att få en liten skål med korkspån.

Ha lite vinyllim redo och pressa ut lite på den söndersmulade korken. Blanda väl tills du inser att du kan forma och kompaktera massan till den form du föredrar. När det gäller underlägg måste du göra en platt form, och du kan även behöva en rund eller fyrkantig all för att få underlägget till önskad storlek. Låt torka i 24-48 timmar och ditt underlägg blir väl torkat och styvt, redo att användas.

Med samma teknik kan du göra glasunderlägg, kanske genom att också lägga till lim med glitter, eller blandat med lite färg, gör underläggen så som du vill och önskar.

Vad skulle du vilja göra med denna enkla DIY-teknik?

Advertisement