6 smarta gör-det-själv-trick för att dina växter fortfarande ska frodas när du kommer hem från semestern

av Hilda Maria Morgan

06 Augusti 2023

6 smarta gör-det-själv-trick för att dina växter fortfarande ska frodas när du kommer hem från semestern
Advertisement

Om du har tagit hand om dina växter hela vintern för att äntligen få se dem blomma på våren, vill du verkligen inte alla dessa ansträngningar ska gå förlorade när du åker på semestern. Speciellt om du inte har någon som kan komma och se efter dem så oavsett om du lämnar dem i 2 dagar eller 2 månader, kan dina växter påverkas av din frånvaro och bristen på daglig bevattning.

Visste du att det finns flera lösningar för att njuta av din semester utan att vara rädd för växternas välbefinnande? Förutom dyra tekniska verktyg, kontrollerade bevattningstimers och automatiska bevattningssystem kan du faktiskt ta till alternativa och ekonomiska gör-det-själv-lösningar, som kommer att rädda dina växter och även din plånbok.

Är du nyfiken på att upptäcka dem? Vi beskriver dem här nedan.

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Det finns flera metoder du kan använda för att förhindra att dina växter torkar ut under din semester:

  • den mest kända metoden är användningen av plastflaskor: efter att ha fyllt dem med vatten gör du hål i locket eller på botten av flaskan och gräver ner den bredvid dina växter efter att ha lossat jorden något; denna metod, även om den inte är exakt och justerbar, kan ändå vara användbar för att säkerställa att dina växter förblir vattnade i upp till 2 veckor.
  • Terrakottakoner: de är mer exakta än plastflaskor, de kan grävas ner bredvid dina växter med en glasflaska insatt i den övre delen. Du behöver bara komma ihåg att sänka ner dem i vatten i minst 2 timmar före användning, sedan kommer de att göra resten och perfekt dosera vattnet för som släpps ut till dina växter.
  • Trådmetoden fungerar också på liknande sätt. Du kan göra detta genom att skaffa dig en tjock bomulls-, linne- eller nylontråd och föra in ena änden i en behållare fylld med vatten. Gräv ner den andra halvan 6/7 centimeter ner i jorden och tråden kommer långsamt att absorbera vattnet från behållaren och vattna dina växter.
  • Slutligen garanterar gel för växter konstant bevattning i upp till 30 dagar. Du måste lägga in den i krukan på 2-3 centimeter djup och vattna, gelén kommer gradvis att släppa ut vattnet och ständigt hålla plantan bevattnad.

Det finns andra försiktighetsåtgärder som du kan vidta för att förhindra att dina växter torkar ut i din frånvaro: förvara dem till exempel på en skuggig plats för att undvika överdriven exponering för solen, medan om du vill garantera en ständigt rätt mängd av fukt kan ställa krukorna i baljor med vatten.

Trevlig semester!

Advertisement