Förstörda trädgårdsstolar: utmärkta idéer för att renovera dem när de blivit blekta eller fläckiga

av Hilda Maria Morgan

29 Juli 2023

Förstörda trädgårdsstolar: utmärkta idéer för att renovera dem när de blivit blekta eller fläckiga
Advertisement

När du inreder din trädgård eller balkong skapar du oftast ett område för att kunna äta eller koppla av, där du även kan umgås utomhus med gäster. Ett bord och stolar saknas aldrig, och mycket ofta är de gjorda av vitt harts (eller plast), eller också är de gröna. Trots att de är byggda med kriterier, med material som står emot dåligt väder, blir stolarna förr eller senare på grund av sol och regn förstörda.

I vissa fall bleknar de, andra gånger får de mörka fläckar som är svåra att få bort och i värsta fall går de sönder. När det kommer till att endast göra rent dem finns det flera alternativ för att återställa dem och få dem att se ut som nya igen, speciellt när det gäller de vita. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att rengöra dem när fläckarna inte är svåra att ta bort kan det också räcka med en balja med varmt vatten med lite diskmedel (eller också med Marseille-tvål), torka sedan dem av med en mjuk trasa. På så sätt kommer du att lösa upp huvuddelen av smutsen, och sedan kan helt enkelt skölja den med vattenslangen.

För att få bort mer envisa konkretioner, tillsätt lite natriumbikarbonat eller citronsyra till en disksvamp, en som är slipande utan att vara alltför aggressiv. Om du trots dessa försök inser att de mörka fläckarna inte försvinner, och du försöker få rena vita stolar, så kan du även använda blekmedelsbaserade tvättmedel, eller också prova att använda en mycket finkornig stålullssvamp.

För både vita och färgade stolar är blåslampan en metod att prova, men med extrem försiktighet: om du för den över plasten (efter att ha tvättat den så gott det går), utan att stanna länge vid någon punkt, och håller den på säkert avstånd från ytan kommer du att se att den värmer upp plasten precis tillräckligt för att just bara få den att smälta lite och få de skadade delarna att försvinna. Det är en metod att försöka som sista utväg, men det kan vara den som löser situationen.

Sedan finns det tusen idéer för att återställa trädgårdsstolar med kreativitet: börja alltid med att rengöra ytan väl, så gott som möjligt, och sedan... är det bara att dekorera!

Advertisement
Advertisement

Så, fram med sprayfärger, akryl och penslar, och tyger och material för decoupage, och ge nytt liv till dina gamla stolar.

Advertisement