För blomstrande växter och frodiga skördar odla aldrig zucchini bredvid dessa växter

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2023

För blomstrande växter och frodiga skördar odla aldrig zucchini bredvid dessa växter
Advertisement

Zucchini är bland de populäraste sommargrönsakerna, tack vare sin mångsidighet och sin söta smak och uppskattas både av vuxna och barn. Om du har lite utrymme tillgängligt på balkongen eller i trädgården och du funderar på att försöka anlägga en liten grönsaksodling har du säkert övervägt tanken på att även plantera zucchini, de är mycket enkla att odla även om de kräver mycket, de ger oss enkelt sina läckra blommor och grönsaker till våra recept.

Sådd från mars månad gror zucchinierna ganska snabbt och bär frukt från maj månad och hela sommarsäsongen. De behöver rikligt med vatten och en jord som inte är överdrivet lerig eller kalkhaltig, samt mycket ljus. Dessa speciella behov, tillsammans med mottagligheten för olika parasiter, gör dem olämpliga för odling tillsammans med vissa andra vanliga grönsaksväxter, vi listar dem nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Gurkor: zucchini gillar inte att vara i närheten av andra växter i deras egen familj, som gurkor eller meloner. Dessa växter kan faktiskt lätt infekteras av samma parasiter som påverkar zucchini, som mjöldagg eller gurkbaggar. Att odla dem nära varandra ökar därför risken för smittspridning, vilket leder till att en större del av grödan går förlorad.
  • Potatis: på samma sätt kan potatis lätt påverkas av koloniseringen av potatisbaggen, som även zucchini är känslig för. Dessutom är potatis, precis som zucchini, mycket krävande växter och genom att odla dessa två arter tillsammans finns det risk för att jorden utarmas alltför snabbt, med åtföljande brist på skörd.
  • Brassicaceae: växter som kål, broccoli och blomkål släpper ut ämnen i jorden som hämmar tillväxten av andra arter, inklusive zucchini. Brassicaceae lockar också till sig kålmaskar, som också kan skada zucchini. Det är bäst att plantera dem långt från varandra om man vill få en bra skörd.

Men vilka växter kan odlas bredvid zucchini? Till exempel är baljväxter utmärkta följeslagare för zucchini, eftersom de fixerar kväve i jorden. Majs kan också odlas lönsamt tillsammans med zucchini, eftersom den har samma jord- och fuktbehov. Dessutom, med sin höga stam, ger majs stöd till klätterväxter, varför kombinationen av majs, zucchini och baljväxter anses vara idealisk. Slutligen kan även aromatiska örter gynna zucchini, och bidrar med sin starka lukt till att hålla parasiter borta.

Nu är du verkligen redo att odla!

Advertisement