Inga fler växter utan vatten: ta reda på hur du skapar ett effektivt och ekonomiskt bevattningssystem

av Hilda Maria Morgan

27 Juli 2023

Inga fler växter utan vatten: ta reda på hur du skapar ett effektivt och ekonomiskt bevattningssystem
Advertisement

Att bevattna våra grönområden på bästa möjliga sätt är viktigt, särskilt när klimatet blir varmare. Oavsett om det handlar om en altan, balkong, innergård eller riktiga trädgårdar spelar det ingen roll: våra växter behöver skötas och de bör aldrig sakna grundelementen för att kunna växa som bäst.

Naturligtvis är det första vatten: växter är "törstiga" av sig, och var och en har de sina egna behov när det gäller bevattning, varför vi, om vi bestämmer oss för att ta hand om dem på bästa möjliga sätt, måste vara ganska exakt i hur vi vattnar dem. Det är dock inte alla som alltid lyckas göra det punktligt och konsekvent. Hur gör man då? I dessa fall är det bra att ta hjälp av ett externt verktyg, som vi kan bygga med våra egna händer utan att spendera en förmögenhet. Redo att ta reda på vad det är?

via Agro a casa/Youtube

Advertisement
Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

Det spelar ingen roll om du är en sann trädgårdsarbetesälskare eller inte: alla vet att det är viktigt att vattna växter väl för att de ska växa. Tyvärr är det dock inte alltid möjligt att göra det som man skulle vilja, och det är då som våra gröna vänner kan börja lida.

Om vi ​​inte vattnar dem tillräckligt mycket kan växterna vissna och tappa vitalitet, dessutom trivs de inte lika mycket som de brukade. Då kan ett hjälpmedel som gör att vi kan hålla dem fuktiga även när vi inte kan vattna dem själva komma väl till pass. Visste du att vi kan skapa ett bevattningssystem hemma, enkelt och billigt? Om du svarade nej är vi redo att motsäga dig med detta DIY-droppsprinklerprojekt.

Advertisement
Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

Den här videon förklarar tydligt, steg för steg, hur man skapar detta mycket praktiska system, som gör att vi kan ge växterna rätt mängd vatten som de behöver, direkt till rötterna genom flexibla rör anslutna till två plastflaskor.

Agro a casa/Youtube screenshot

Agro a casa/Youtube screenshot

Hur skapar man denna sprinkler?

Ta en halvliters plastflaska, eller större om plantorna är stora, gör ett hål i korken och sticker in plaströret som vi i sin tur ska sticka in ett tygsnöre i. Allt måste placeras inuti flaskan och, med hjälp av en ståltråd som appliceras på vår vattentank – såklart fylld med vatten – som du kan se i videon.

Så småningom kommer vår sprinkler att börja fungera: vatten kommer droppvis komma ut ur röret, och vi måste bara placera det vid växten som behöver vattnas.

Enkelt, eller hur? Allt som återstår är att prova, medveten om att ett sådant system gör att vi kan spara mycket pengar och energi jämfört med inköp och användning av en traditionell automatisk sprinkler, som vi kanske inte alltid har tillgänglig. Att vattna våra växter är viktigt, och detta kan verkligen vara en smart och effektiv lösning.

Har du någonsin provat detta?

Advertisement