Att odla gurkor i krukor är möjligt genom att följa 10 användbara tips

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2023

Att odla gurkor i krukor är möjligt genom att följa 10 användbara tips
Advertisement

Om du tror att du inte har råd med en köksträdgård för att du bor i en lägenhet utan trädgård har du mycket fel: det finns många tillfredsställelser som kan hämtas från att odla grönsaker i krukor och gurka är inget undantag. Faktum är att dessa otroligt mångsidiga, fräscha och törstsläckande grönsaker kan växa och bära frukt även i krukor på balkongen eller på terrassen eller, varför inte, till och med på fönsterbrädorna i en lägenhet i stadens centrum.

Allt du behöver för denna odling är en kruka och en spaljé, även om det finns de som framgångsrikt odlar sina gurkor i hängande krukor och låter växterna falla ner mot marken och skapar en underbar utomhusdekoration. Behoven för dessa läckra växter är verkligen små och några enkla knep räcker för att få stor tillfredsställelse. Vi anger dem nedan.

Advertisement

Från frön till plantering

Från frön till plantering

naoswestvillage/Reddit

Gurkor måste sås mellan april och maj och behöver ett varmt och fuktigt klimat. Att välja den mest korrekta sorten är väsentligt och för odling i krukor är det bäst att välja de minsta gurkorna, som är utmärkta att äta råa eller inlagda. Ställ krukorna helst på en position bredvid ett fönster i fullt solljus eller på en balkong, terrass eller på en fönsterbräda i söderläge eftersom plantan behöver mycket ljus och en temperatur på mellan 20 och 28 grader för att trivas. En annan grundläggande sak är skyddet mot regn och vind, som istället skadar plantan lätt.

Krukorna bör vara gjorda av terrakotta, med en diameter på 20-30 cm, helst en per planta, med ett lägre dräneringshål för att undvika vattenstagnation och försedda med en liten spaljé, som du enkelt kan göra med pinnar sammanfogade med rep, för att möjliggöra för växten att kunna klättra.

Jorden ska vara av god kvalitet, väl dränerad och lätt sur, blandad med lite vitmossa, perlit eller kompost. Bevattningarna måste vara rikliga och regelbundna, man bör vattna vid basen av växten på morgonen och på kvällen.

Under utvecklingen kommer det att vara nödvändigt att välja att trimma plantorna genom att eliminera de svagaste och torraste delarna och ta bort kvistarna som utvecklas efter det fjärde bladet.

Advertisement

Pollinering och skörd

Pollinering och skörd

thayduh/Reddit

De första blommorna öppnar sig när plantan når 25 cm, men det betyder inte att du snart har gurkor också. Faktum är att för att dessa ska utvecklas krävs pollinering av bin, men om de skulle bli sena kan du tillgripa med manuell pollinering genom att med en pensel borsta först på hanblommorna, sedan på honblommorna; de förra är stora och har en bar stam, medan de senare är mindre och har en svullnad vid basen.

Skörden sker vanligtvis 2 månader efter sådd och måste göras genom att man skär grönsakerna vid basen, för att inte skada plantan.

Är du redo att njuta av dina gurkor i smakrika sallader, kalla soppor och såser?

Advertisement