Den idealiska tvätttemperaturen för dina handdukar? Det är inte alltid 40 grader

av Hilda Maria Morgan

10 September 2023

Den idealiska tvätttemperaturen för dina handdukar? Det är inte alltid 40 grader
Advertisement

Handdukar är oumbärliga tillbehör i vårt badrum och vid daglig användning kan de lätt utveckla dålig lukt, mögel och bakterier på grund av den ihållande fukten. Eftersom de kommer i kontakt med vår kropp flera gånger om dagen är det av grundläggande vikt att alltid hålla dem rena och sanerade, men om du inte är försiktig när du tvättar kan tyget lätt tappa sin mjukhet och uppsugningsförmåga.

Handdukar som tvättas felaktigt kommer inte bara inte längre att vara lika mjuka som när de precis köptes och absorbera mindre, utan de kommer dessutom att försämras otroligt snabbt, vilket tvingar oss att byta ut dem oftare än vi hoppats.

Så vilket är det bästa sättet att tvätta handdukar på? Gör sköljmedel verkligen mer skada än nytta? Och är vi säkra på att den idealiska temperaturen är 40 grader, som rekommenderas av många? Låt oss tillsammans upptäcka knepet för att alltid ha mjuka och hållbara handdukar, beroende på vilken typ av tyg de är gjorda av.

Advertisement

Den idealiska temperaturen för mjuka handdukar

Den idealiska temperaturen för mjuka handdukar

Creativo

Beroende på vilket material de är gjorda av har handdukar olika korrekt tvättemperatur, vanligtvis angivet på etiketten, och det är viktigt att respektera den så att de alltid håller sig mjuka och absorberande.

  • frottéhanddukar i bomull är de mest motståndskraftiga och kan tvättas på en temperatur på 40 grader om de är färgade, för att undvika missfärgning under tvätten; om de är vita och särskilt smutsiga kan temperaturen stiga till 60 grader, för större effektivitet när det gäller att eliminera fläckar och för bättre dess sanitet;
  • de ömtåligare mikrofiberhanddukarna går däremot inte att tvätta i temperaturer över 30 grader, om man inte vill riskera att skada dem.

Advertisement

Fler tvätttips för fluffiga handdukar

Fler tvätttips för fluffiga handdukar

Pixabay

Det finns andra knep som hjälper dig att bevara mjukheten hos dina handdukar över tiden:

  • när du laddar tvättmaskinen, överfyll den inte, för att låta vattnet och tvättmedlet nå alla delar av tyget och ta bort smuts mer effektivt;
  • var uppmärksam på tvättmedlet: det är bäst med flytande, som inte förblir instängt i tyget utan löses upp bättre under tvätten;
  • var också uppmärksam med sköljmedlet: en överdriven mängd kan ha motsatt effekt mot vad man hoppats på, fixera sig själv mellan fibrerna och förhindra att fläckar tas bort, samt härda tyget; du kan ersätta den med vitvinsvinäger för en mjuk och doftande tvätt;
  • minska antalet varv av centrifugen, för att förhindra att den skadar fibrerna genom att härda dem;
  • slutligen, när det gäller torkning skulle det idealiska vara torktumlaren, som ställer in ett specifikt program, eller att hänga tvätten utomhus, men aldrig i direkt solljus.

Med dessa tips kommer dina handdukar att hålla sig mjuka längre!

Advertisement