Fläckar från solkrämer på dina badkläder: tvätta bort dem med rätt metoder

av Hilda Maria Morgan

12 September 2023

Fläckar från solkrämer på dina badkläder: tvätta bort dem med rätt metoder
Advertisement

Baddräkten är en viktig följeslagare till semester, men vad kan man göra när den, även om den fortfarande är praktiskt taget ny, förstörs av tydliga fläckar från solkräm? Det finns ingen anledning att misströsta, tvätta den bara på rätt sätt.

Att använda krämer med ett adekvat solskydd är en nödvändighet för alla, för att undvika till och med allvarliga hälsoproblem, förutom omedelbara brännskador. Och därför smörjer vi in kroppen efter varje bad eller med jämna mellanrum under exponeringen för solen, och varje gång kommer denna kräm oundvikligen i kontakt med tyget på baddräkten vi bär och lämnar sedan synliga märken som är inte lätta att ta bort. Hur kan man göra? Läs vidare för att ta reda på det.

 

Advertisement

Fläckar från solkrämer på badkläder

Fläckar från solkrämer på badkläder

captainsoftpants/Reddit

Att ta bort solskyddskrämer från baddräkter är lite mer utmanande än vad det är när det gäller andra kläder (t-shirts, klänningar eller andra tyger), eftersom badkläder oftast är gjorda av syntetiska material, som absorberar solskyddskrämen snabbare. Vi måste alltid kontrollera etiketterna på våra badkläder först, för att ta reda på vad de är gjorda av och vilka tvättråd vi ska följa innan vi orsakar skada med fel produkter och metoder.

Dessutom är det mycket viktigt att agera snabbt: ju längre du väntar, desto svårare blir det att ta bort fläcken. Märkena är särskilt synliga på vita badkläder, när det gäller mineralbaserade solkrämer eller solkrämer med bronzer, medan alla andra typer lämnar fläckar även på färgade badkläder.

Advertisement

Den bästa metoden för att ta bort fläckar från solkrämer från badkläderna

Den bästa metoden för att ta bort fläckar från solkrämer från badkläderna

Creativo

En praxis att följa är att skölja badkläderna så snart som möjligt, med vanligt vatten, när krämen ännu inte har haft möjlighet att absorberas helt. Har fläcken däremot redan bildats måste man undvika att gnugga, vilket faktiskt kan göra situationen värre och få in krämen ännu längre mellan fibrerna.

Särskilt när det gäller syntetiska tyger måste man agera med försiktighet och alltid efter att ha kontrollerat sammansättningen och tvättanvisningarna. Det första steget är vanligtvis att fukta området, utan att gnugga: detta görs när baddräkten är torr, för att "mjuka upp" tyget lite. Annars, om krämen inte är helt torr eller inte absorberats helt av fibrerna, så kan du ta lite natriumbikarbonat, eller majsstärkelse eller till och med talk, strö det på området för att säkerställa att det absorberar hela den fuktiga delen av fläcken. Vänta cirka tio minuter och ta sedan bort överskottet försiktigt med hjälp av en tandborste eller fingrarna.

Strö mer bikarbonat på fläckarna, blandat med en droppe milt tvättmedel. Låt en halvtimme gå, sedan kan du gå vidare med en vanlig tvätt, vanligtvis för hand eller i tvättmaskinen men med ett tvättprogram för ömtålig tvätt, och på en låg temperatur (ännu bättre med kallt vatten).

Även om vinäger också kan ta bort fläckar, är det bäst att undvika det, eftersom det kan skada syntetiska tyger. Om du vill använda vinäger, kanske på bomull, måste den fortfarande spädas ut i lika delar med vatten.

Med lite omsorg kommer du kunna hålla dina badkläder i bästa skick under lång tid!

Advertisement