Repade dörrar: få märkena att försvinna på nolltid med några enkla DIY-trick

av Hilda Maria Morgan

03 September 2023

Repade dörrar: få märkena att försvinna på nolltid med några enkla DIY-trick
Advertisement

Trä har en tidlös charm, och har inrett med värme och elegans sedan urminnes tider: därför är det ofta det är materialet som husets dörrar är gjorda av. Även om det är hållbart är till och med trä offer för en rad tecken på åldrande, eller kanske slitage, för att inte tala om häftigheten hos vissa som bor i huset: därför kan ytorna på dörrarna under årens lopp bli dekorerade med några repor, som lite granna förstör utseendet på ett så viktigt inredningselement.

Om det är en fråga om ganska lätta repor behöver du dock inte tappa modet: du kan få dem att försvinna med några knep som de som anges nedan.

Advertisement

Repor på dörrarna: kaffesump för att få dem att försvinna

Repor på dörrarna: kaffesump för att få dem att försvinna

Creativo

Kan kaffesump verkligen ta bort repor från trädörrar? Tja, om träet inte är jätteljust kan de faktiskt fungera. Ett förtydligande: denna metod, snarare än att eliminera repor, gör dem osynliga genom att dölja deras närvaro. Vi förklarar hur.

Ta lite kaffesump som är helt torr och lite linolja (du kan också använda olivolja eller någon annan vegetabilisk olja, men linolja är att föredra). Tillsätt en klick olja till kaffesumpen, precis tillräckligt för att göra den mer trögflytande och lätt att sprida på dörren. Med hjälp av fingrarna eller en trasa, för blandningen över reporna för att impregnera de små sprickorna med dessa ingredienser. Ta sedan en torr och mjuk trasa och gnugga på dörren som om du putsade träet, tills all produkt har absorberats.

Det är tillrådligt att prova mycket små mängder åt gången för att upptäcka eventuella förändringar i träets färg och för att undvika att fibrerna mättas. Det är bättre att upprepa flera gånger än att göra hela behandlingen på en gång.

Advertisement

Radera repor på trä med naturliga medel

Radera repor på trä med naturliga medel

Pera Detlic/Pixabay

På lättare repor är en husmorsmetod som aldrig bör underskattas valnötskärnorna: just precis de valnötter som vi gärna äter och använder till olika recept fungerar som ett slags magiskt suddgummi för lättare repor. Skala bara en valnöt och ta dess kärna och gnid den sedan kraftigt över repan så att fruktköttet konsumeras mot träets yta. Fortsätt tills nöten är förbrukad, på träet kommer du märka du oljan som utsöndras av nöten. Dra med fingret över träet så att oljan riktigt kommer in i träet och ta sedan en mjuk trasa för att gnugga och polera.

Vad gäller linolja kan den faktiskt också användas på egen hand, eventuellt med en fin stålull, som man försiktigt gnuggar med för att jämna till det skadade området och släta ut kanterna på reporna. Efter att detta är gjort, tillsätts några droppar av oljan för att ge näring åt träet.

För uppenbara fåror, mot vilka dessa medel är till föga hjälp, kan du också använda bivax, smält det i små mängder i lite vatten och blanda det sedan med ett träfärgämne som kommer så nära nyansen av dörren som möjligt. Den resulterande pastan, när den är kall, kommer att vara som ett naturligt spackel som kan läggas i sprickan för att fylla den, sedan använder du en trasa för att ta bort överskottet utanför kanterna och polera.

Är du redo att få dina dörrar att se ut som nya igen?

Advertisement