Innan du tvättar i tvättmaskinen, förbehandla ordentligt: ​​hur man tar bort magra och feta fläckar

av Hilda Maria Morgan

06 September 2023

Innan du tvättar i tvättmaskinen, förbehandla ordentligt: ​​hur man tar bort magra och feta fläckar
Advertisement

Kläder är bland de föremål som vi använder mest dagligen, eftersom de hjälper oss att täcka oss och skydda oss från negativa atmosfäriska ämnen, ibland till och med för att vi ska känna oss bättre till mods när vi måste gå hemifrån. Men just för att vi använder dem hela tiden händer det ofta att våra kläder blir fläckiga och för att förhindra att skadan blir permanent krävs snabba och adekvata åtgärder för att ta bort fläckarna från tyget innan fläcken tränger in för djupt inuti tyget.

Vet du hur man tar bort fläckar från kläder på rätt sätt? Det finns olika tekniker beroende på vilken typ av produkt som orsakat dem och att känna igen denna skillnad är av grundläggande betydelse för att få ett optimalt resultat i slutet av tvätten.

Vi kommer nedan att förklara skillnaden mellan magra och feta fläckar och de mest korrekta metoderna för att förbehandla dem.

Advertisement

Fettfläckar och magra fläckar: hur känner man igen dem?

Fettfläckar och magra fläckar: hur känner man igen dem?

Creativo

Det första viktiga steget för att korrekt förbehandla fläckar är att lära sig känna igen dem:

  • magra fläckar orsakas av färgade drycker som juice, te och kaffe, men även vin, mat som inte är fet, gräs, smink och mycket annat. De är lättare att ta bort då de inte tenderar att penetrera djupt utan istället stannar vid ytan.
  • Fettfläckar orsakas av fet mat, vegetabiliska oljor, animaliska fetter, dressingar och måste behandlas omedelbart eftersom de tenderar att tränga djupt in i tygerna och blir allt svårare att få bort. De kan kännas igen eftersom de verkar genomskinliga eller mörka och tyget är fett vid beröring.

Nedan föreslår vi de lämpligaste teknikerna för att ta bort dem.

Advertisement

Hur man förbehandlar magra fläckar och fettfläckar

Hur man förbehandlar magra fläckar och fettfläckar

Creativo

Låt oss nu se hur man förbehandlar de olika typerna av fläckar:

  • magra fläckar: de kan tas bort effektivt genom att blanda bikarbonat med lite vatten för att bilda en pasta och låta den sitta på i 15-20 minuter innan du går vidare med en vanlig tvätt; citronsaft är också mycket effektivt i dessa fall, applicera det bara direkt på fläcken och låt det verka i några minuter innan du tvättar.
  • fettfläckar: det är viktigt att agera snabbt för att förhindra att fläcken tränger djupt in i tyget. Även för denna typ av fläckar finns det dock två olika medel, varav det första är majsstärkelse; strö helt enkelt detta pulver på fläcken och låt den absorbera all vätska, dutta sedan överskottet med en mild borste och gå vidare med en vanlig tvätt. Det andra botemedlet är Marseille-tvål, som du måste gnugga på fläcken och låta verka i 30 minuter innan du tvättar.

Oavsett fläck och metod du har valt, utför ett test i förväg för att utvärdera tygets motståndskraft. Dina kläder kommer för alltid att kunna säga adjö till fläckar!

Advertisement