13 idéer för att bygga fina gör-det-själv-bänkar

av Hilda Maria Morgan

09 September 2023

13 idéer för att bygga fina gör-det-själv-bänkar
Advertisement

 Att ha ett bekvämt hem innebär inte bara att ta hand om de inre miljöerna, utan det är också trevligt både för oss och för våra gäster att välkomnas genom en välskött trädgård, eller att tillbringa stunder av avkoppling på en välutrustad terrass. Förutom växter, blommor, fontäner och några "sceniska" objekt, vad kan mer berika våra utomhusutrymmen?

De flesta av oss tänker på bord och stolar, men glöm inte vikten av en enkel bänk. Har du redan en hemma? Om svaret är nej rekommenderar vi att du tar en titt på dessa 13 idéer för att bygga en originell en genom att utgå från återvunna material.

Advertisement

1. En färgglad och bekväm bänk... varför inte skapa den själv.

Om du har oanvända betongblock i ditt hem är det dags att återvinna dem nu. Deras hålrum kommer att vara mycket användbara för att placera träplankorna bredvid varandra som kommer att utgöra sitsen och som du kan placera mjuka kuddar på. Det underbara är att det går att färga dessa block med den nyans du gillar bäst, gärna kombinerat med kuddar.

Advertisement

2. Ååteranvänd sänggaveln...

Om du har en mycket gammal sänggavel i garaget, ta den inte till soptippen. Använd den istället för att skapa ryggstödet på din utomhusbänk. Bygg sitsen och armstöden i trä och montera sedan sänggavel bakom, effekten blir unik.

3. Baldakin-bänk

Om du gillar en klassisk stil och vill ge en känsla av den till din trädgård är det här en idé för dig. Du kan skapa bänken från grunden med trä eller återanvända en gammal sänggavel. Lägg till fyra baldakiner så får du önskat resultat. Ah... glöm inte att måla alltihopa.

4. Musik, vilken passion...

Om du är en musikälskare kan du absolut inte missa ett sådant här DIY-konstverk i din trädgård. Förvandla en vanlig bänk till ett piano och placera noterna från ditt favoritstycke på baksidan. Luta dig sedan tillbaka och tillåt dig att höra melodin inom dig.

5. Trädgårdsbänk eller viloplats

Om du vill ha ett föremål som är dubbelsidigt, föreställ dig i sådana fall något sånt här. Börja från betongstenar, lägg till några träplankor, måla allt och, beroende på vad du vill göra med bänken, förbered bekväma kuddar eller inte. Vad sägs?

Advertisement

6. Vad gör jag med dessa två gamla stolar?

Svaret är: en bänk. Du kan bestämma dig för att placera dem framför varandra, foga ihop dem med trä, lägga till ett ryggstöd (eller inte, beroende på din smak) och måla allt. En kunglig bänk kommer stå redo för att på bästa sätt välkomna dina gäster.

7. Jag har några lastpallar och jag använder dem till...

Att göra en bänk. Precis så. Om din önskan är att ha en bänk att sitta på under de varma sommarkvällarna för att smutta på en trevlig drink i sällskap, kan du bygga en själv och med bara några få "ingredienser". Lastpallar är mycket användbara i denna mening. Ensamma eller staplade ovanpå varandra hjälper de dig att skapa en relaxhörna med shabby chic-stil. Underbart!

Advertisement

8. Bänk javisst, men superbekväm.

Du vill ha en bänk i trädgården eller på altanen hemma, men du gillar inte att sitta hårt. Kolla in den här idén. En riktig utomhussoffa kan skapas av superhårda naturmaterial. Hemligheten är att använda många kuddar. Komforten är säkrad, men ögat vill också ha sin del. Måla alla material du använt och förvåna alla med dess skönhet.

9. Hur återanvänder man mormors gamla säng?

Idén vi föreslår är att förkorta den centrala delen. För de två ändarna av strukturen närmare varandra. Den större, där vi vanligtvis placerar vårt huvud, blir baksidan av bänken. Den andra, den vid våra fötter, kan elimineras eller vändas för att bli sitsen. Men om du också behöver en behållare kan du överväga att stänga den del som du ska sitta på. Det blir en praktisk kista.

Advertisement

10. Två stolar, men bara en bänk... hur?

Genom att placera två gamla stolar bredvid varandra, sätt helt enkelt ihop dem med plankor och fäst dem väl tillsammans. Resultatet blir en gammal och originell bänk. Lämna den i sin ursprungliga färg, eller måla den som du föredrar och... vila gott!

11. Grova betongblock: detta kan göras!

Om du behöver en extra sittplats, men du inte kan köpa den eller skapa en perfekt för dina oväntade gäster, kan du återanvända betongblocken som du hade låst in i källaren. Du behöver inte måla dem om du inte har tid, det viktiga är att ge dem den vackraste formen du kan, sätt in träplankor i hålen och berika allt med kuddar och lyktor. Vad tycker du?

Advertisement

12. Du har bytt ut stolarna i huset, vad kan du göra med de gamla?

En rund bänk är det rätta svaret. Om du har renoverat inredningen i ditt kök eller vardagsrum och har några extra stolar kan du fundera på att återanvända dem för att skapa en rund bänk till din uteplats. Ta en titt på den här lösningen och gör den till din, du kommer att gilla den.

13. Antik bänk med en återvunnen sänggavel

Titta på denna underbara antikvitet. Ändå skapades den precis, men berätta det inte för dina vänner. Låtsas att det är en bänk från en annan tid, de kommer knappt att märka något.

Vid det här laget, är det upp till dig: vilken av dessa idéer gillade du mest?

Advertisement