Får lök dig att gråta? Det räcker med en servett och du kommer aldrig fälla en tår igen

av Hilda Maria Morgan

04 September 2023

Får lök dig att gråta? Det räcker med en servett och du kommer aldrig fälla en tår igen
Advertisement

Du tar löken i handen, börjar skiva och strax efter känner du hur det svider i ögonen, kanske följt av några tårar: vi är vana vid att lök får oss att gråta när vi skär dem, men är det verkligen oundvikligt? Visst, det är inte ett oöverstigligt problem och det kanske inte varar särskilt länge, för att inte tala om att det ibland handlar om en så lätt irritation att vi inte ens fäller tårar, men det skulle inte vara dumt, särskilt i vissa fall, att kunna glömma problemet helt och hållet.

Som tur är kan till och med bara en servett stoppa alla våra tårar, åtminstone när vi skär lök!

Advertisement

Varför får lök oss att gråta?

Varför får lök oss att gråta?

pxfuel.com

Det verkar som att anledningen till att lök har denna automatiska effekt på vår kropp ligger i dess sammansättning. Kort sagt är det en fråga om kemi: så fort vi skär dem frigör de ett extremt flyktigt ämne, som finns i vätskan som produceras av själva skärningen. Detta ämne (Sin-propanethial-S-oxid) når våra ögonglober och orsakar den stickande känslan.

Advertisement

Med servetten kommer du aldrig mer gråta när du skär lök

Med servetten kommer du aldrig mer gråta när du skär lök

Creativo

Detta flyktiga ämne sägs "attraheras" av vatten, det är motivet till att det hittar vätskan i våra ögon och därmed smärtan. Ett av de snabbaste och populäraste botemedlen är alltså att ta hjälp av en servett. Alla typer av pappershanddukar fungerar bra: det viktiga är att de blötläggs i vatten och lätt kramas ur. Placera löken på den blöta servetten och skär: genom att tillhandahålla en vattenkälla i kontakt med löken, letar inte tårgasmedlet efter andra mål, så att säga.

Finns det någon vetenskap bakom dessa påståenden? I verkligheten finns det mestadels entusiastiska erfarenheter av dem som omsätter detta råd i praktiken, men det är värt ett försök. Annars kan du ge företräde åt sorter av lök som innehåller mindre svavel (det är en av orsakerna till detta fenomen), eller så kan du kyla löken ett tag innan du skär dem, för att bromsa enzymerna som ansvarar för händelsekedjan som får oss att gråta.

Hur gör du för att undvika att gråta när du skär lök?

Advertisement