De bästa sätten för att få citronerna att hålla sig färska under lång tid

av Hilda Maria Morgan

25 December 2022

De bästa sätten för att få citronerna att hålla sig färska under lång tid
Advertisement

Citroner är en integrerad del av köket i många delar av världen: i söta och salta förberedelser kan saften eller skalet från citronen ge en smak, och ännu mer en verkligt oefterhärmlig arom. För att inte tala om flertalet drycker, från teet som konsumeras överallt till vissa läckra likörer.

Det är därför lätt att en eller två citroner alltid finns i huset och är en del av den mat som vi alltid köper med jämna mellanrum. Men vad kan man göra när vi inte använder dem direkt och vi vill att de ska hålla sig fräscha och väldoftande längre? Läs vidare för att ta reda på hur du bäst förvarar dem.

Advertisement
Creativo

Creativo

När citronerna fortfarande är hela:

  • det är faktiskt att föredra att redan då förvara dem i kylskåpet: temperaturen och luftfuktigheten i kylen hjälper dem faktiskt att undvika att torka ut, vilket händer när vi förvarar dem i fruktskålar för länge. Det bästa stället är den kallaste lådan (vanligtvis den nedersta), och det är också lämpligt att placera dem i lufttäta plastpåsar eller inuti behållare med hermetiskt stängda lock. Således kan de hålla även i en månad i utmärkt skick.
  • Alternativt kan du frysa dem: även i detta fall är det bäst om de förvaras i lufttäta behållare. De får sedan tina i rumstemperatur. De kommer att tappa lite av den konsistens vi är vana vid, men de kommer ändå att gå utmärkt att pressa eller riva, det vill säga perfekta att tillägga till exempel desserter snarare än att smaksätta drycker.

När de däremot redan är skurna måste de inte bara förvaras i kylen, utan behovet tillkommer för att förhindra att fruktköttet som blir kvar exponerat torkar ut för mycket. Och för att göra det kan vi:

  • En halv citron kan täckas med plastfolie i kontakt med fruktköttet, så att den inte exponeras för luften, eller läggas i en lufttät behållare eller också placeras med den skurna sidan nedåt i ett glas till vilket du lägger till lite vatten. I dessa fall måste de dock konsumeras inom några dagar.
  • Skivor och bitar av olika citroner ska istället förvaras i lufttäta behållare, i max en vecka.
  • Citronsaft: du kan förvara den i ett glas, det är alltid bättre om det är täckt, i några dagar. Ju längre du väntar desto mindre lämpar den sig dock för andra ändamål än matlagning.

Vilken metod föredrar du?

Advertisement