Aromatiska örter att använda när du vill: du kommer lyckas med 2 enkla knep

av Hilda Maria Morgan

11 Juni 2023

Aromatiska örter att använda när du vill: du kommer lyckas med 2 enkla knep
Advertisement

Att lägga till den rätta aromatiska örten, frisk och full av arom, är ibland allt som behövs för att förvandla även en mycket enkel rätt till en riktigt minnesvärd, en som kan tillagas tusen gånger utan att man någonsin tröttnar. Det finns tusen användningsområden för aromatiska örter, även färska, för både söta och salta rätter! Ofta kan recepten också fungera med samma torkade aromatiska ört, men när du har en växt hemma, som du kan samla blad och kvistar ifrån i mängd, och du inte har en exsickator och inte heller vill slösa tid på att torka dem... Hur gör man då?

Då finns det två mycket enkla metoder för att konservera färska örter, så att de är redo att användas, bokstavligen, för matlagning av alla de slag, under hela året!

Advertisement
laurenwazenn/Reddit

laurenwazenn/Reddit

Har du redan förstått vilka knep det handlar om? De är väldigt populära för vissa, men för dem som inte känner till dem än kan de vara den briljanta idén som gör skillnaden.

De två metoderna är nästan identiska: det enda som förändras är medlet för konserverande, eller snarare ingrediensen. Faktum är att du kan välja att konservera örterna i olja eller i smör. För resten behöver du i båda fallen

  • Valfria aromatiska örter
  • Skärbräda
  • Välslipad kniv
  • En isbitsform – alternativt fingerar även formar (styva eller silikon) bra, sådana som används för chokladkakor eller andra små liknande bakverk.

Så här går du tillväga med olja:

1.       Hacka de aromatiska örterna med en kniv. Försök att göra dem så små som möjligt, var noga med att skära väl istället för att krossa bladen. För detta måste du se till att du använder en vass kniv.

2.       Överför en liten näve (cirka en halv tesked) till varje fack i isbitsformen/chokladformen.

3.       Fyll sedan varje fack med olivolja, upp till kanten.

4.       Låt dem frysa i frysen.

5.       Om du vill, lägg tärningarna i en behållare eller påse och förvara dem i frysen.

Såhär gör man med smör:

1.       Hacka örterna enligt beskrivningen ovan.

2.       Förvara smöret i rumstemperatur, så att det mjuknar tillräckligt för att vara smidigt, men inte för mycket.

3.       Ta en liten mängd, med en tesked, motsvarande vad som skulle behövas för att fylla ett av facken i brickan/formen.

4.       Blanda en liten nypa örter med smöret, arbeta med kalla händer (du kan ta hjälp av att ha lite is tillgängligt i en liten skål).

5.       Fyll sedan varje fack i isbitsformen/chokladformen med dessa "köttbullar" av smör och örter.

6.       Låt stelna i frysen.

7.       Även i det här fallet kan du, om du vill, sedan förvara dem i påsar eller behållare.

Alternativt kan du smälta smöret och sedan hälla det i isbitsformen, över örterna, så som man gör med oljan. Problemet är dock att smältning av smöret ändrar dess sammansättning något, och för att enkelt kunna hälla över det måste det vara åtminstone lite varmt, vilket gör att det lätt "tillagar" örterna, och att man också måste vänta på att det ska svalna innan man lägger över det i frysen. Men ingen förbjuder att experimentera med denna metod också!

Advertisement