Basilika och salt: ett husmorsknep att värdesätta

av Hilda Maria Morgan

09 Juli 2023

Basilika och salt: ett husmorsknep att värdesätta
Advertisement

Vissa uråldriga botemedel är för vissa hemlivets ABC, men de har ofta gått förlorade och är därför helt nya för många andra. Ett av dessa knep som till exempel bör återupptäckas är basilika med salt.

Basilika är verkligen något riktigt gott som älskas överallt: den ger en unik smak och arom till salta rätter, den är ett centralt element i en av de mest populära såserna i världen, pesto alla genovese; den används till och med i söta preparat som vissa sylter med mera. Kort sagt, det finns alltid tusen anledningar till att ha en basilikaplanta att odla eller köpa färsk och sedan använda den i köket året om. Tänk om vi inte har något sätt att få plantan att hålla länge, eller har vi köpt mer basilika än vi kommer kunna konsumera innan den blir dålig?

Då kan du, för att undvika onödigt slöseri och få din basilika att hålla längre, ta hjälp av salt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Att använda salt som konserveringsmedel är inget nytt: vissa typer av kött och fisk saltas också, vilka är bland de mest lättfördärvliga livsmedel! Och "tricket" fungerar även med basilika.

Det finns alltså ingen anledning att torka någonting, inte heller att frysa basilikan – ett knep som hur som helst också är användbart. Jämfört med torkning, hjälper saltandet till att förhindra bildandet av mögel och bakterier.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att förvara färsk basilika på detta sätt behöver du:

  • En glasburk med bred öppning.
  • Basilikablad (gärna stora), som är fräscha och rena. Om du måste tvätta den, se till att torka dem med hushållspapper utan att skrynkla till dem.
  • Grovt salt i mängd.

Metoden är väldigt enkel: du behöver bara varva lager med salt och basilika, börja med saltet och fortsätt att varva dessa två tills du fyller burken eller i alla fall har slut på basilikablad. Det sista ytskiktet ska alltid vara salt.

När du väl förberett burken kommer du att ha färska och välsmakande basilikablad i månader, som kommer att vara redo att ta när du behöver dem, det räcker att bara skaka av saltet. Och av det, det vill säga av saltet, vad ska man göra? Tja, med tiden kommer det att smaksättas med smak och arom av basilika, och det kommer att vara idealiskt för att smaksätta ett stort antal rätter!

Advertisement