Pastakokvatten: ta reda på varför du inte ska slänga det

av Hilda Maria Morgan

04 November 2022

Pastakokvatten: ta reda på varför du inte ska slänga det
Advertisement

Vatten är en mycket värdefull resurs som vi alla borde lära oss att värdesätta mer, och de användbara försiktighetsåtgärderna i denna mening startar från det dagliga bruket. Från badrummet, det som används till att städa huset till köket, det finns många sätt att vara försiktig så att man inte använder överdrivet med vatten... Och det finns också några knep som gör att du kan återvinna det som faktiskt redan har använts. Till exempel i köket, med pastakokvattnet.

När vi behöver koka vilken mängd pasta som helst, slutar det med att vi använder i genomsnitt minst en liter vatten, vilket 99 % av gångerna hamnar i diskhons avlopp. Mycket av detta skulle dock - åtminstone ibland – kunna återanvändas. Ta reda på på vilka sätt genom att läsa vidare.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Många recept säger att vi ska hålla några skedar av kokvattnet från pastan åt sidan, eller ännu mer: vanligtvis återanvänds det faktiskt till de såser och röror som pastan smaksätts med. Men vad ska man göra med resten av vattnet som blir kvar i kastrullerna? Ibland kan man överväga att använda det på följande sätt:

  1. För avfettning av tallrikarna som ska diskas för hand. Kokvattnet har högre densitet än vanligt vatten, eftersom det innehåller den stärkelse som frigörs av själva pastan. Dessutom om man använder det när det fortfarande är varmt (inte kokhett!) kan man undvika att behöva använda för mycket diskmedel för att få bort fett och fet smuts från disken. Häll bara upp det i en balja eller i diskhon och låt disken dra i det. En stor besparing av många produkter, inklusive vatten!
  2. För blötläggning av baljväxter. Pastans kokvatten är salt, och det faktum att den innehåller stärkelse skadar inte kikärter och andra baljväxter. Så varför inte använda det (när det har svalnat) istället för färskt vatten för att blötlägga dessa? Du behöver bara använda nytt sedan för att koka dem.
  3. När det gäller mat som du vill ångkoka är det saltade vattnet i pastan perfekt!
  4. Om du behöver göra en buljong, eller lite sås direkt efter att du har tillagat pastan, använd kokvattnet. De kommer att ge den en rik och behaglig konsistens.
  5. Vilket salt recept som helst till vilket man behöver tillsätta vatten till degar som innehåller mjöl kan vara rätt tillfälle att använda pastans kokvatten. När det till exempel gäller produkter som ska jäsa som bröd, men också när man vill ha kul med trolldeg.

Varning: ibland rekommenderas det att använda det till växter, men det rekommenderas inte. Det faktum att det innehåller salt, kanske till och med i stora mängder, skulle verkligen kunna förstöra dina exemplar.

På vilka sätt har det hänt att har återanvänt pastakokvattnet?

Advertisement