Kaffesump på fönsterbrädan är det enkla och billiga svaret på ett vanligt problem

av Hilda Maria Morgan

22 Juli 2023

Kaffesump på fönsterbrädan är det enkla och billiga svaret på ett vanligt problem
Advertisement

Varje år kommer det fasta eller åtminstone återkommande möten som vi gärna skulle klara oss utan. Ett av dessa är mötet med de där kategorierna av insekter som punktligen kommer för att besöka oss hemma under de varmaste perioderna. Flugor, myggor och bananflugor fladdrar överallt och att hålla dem utanför huset är ett svårt, men sedan har vi också myrorna, som är ofarliga för oss, de är också rena, men det är inte så att det är ett stort nöje att se dem springa runt i köket.

Därför beväpnar vi oss med en hel serie fällor, insektsmedel och system för att hålla dem borta eller till och med eliminera dessa ovälkomna närvaro. Bland vapnen i vår ägo kan vi också använda, kanske oväntat för vissa, kaffesump.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns riktigt många alternativa användningsområden för kaffesump som gör det till ett dyrbart avfall, ett som aldrig bör slängas utan tvärtom, ställas åt sidan. Och när de första myrorna börjar dyka upp är det dags att utnyttja den.

Med tanke på att det är en dryck som konsumeras av de flesta, även hemma, har de flesta av oss kaffemaskiner som varje dag måste tömmas på sin kaffesump. Så istället för att slänga dem, varför inte lägga dem åt sidan? Det kostar ingenting, och det enda du behöver se till att göra är att torka dem väl, annars bildar de mögel om vi staplar dem i små, slutna behållare gör dem oanvändbara.

När det gäller kampen mot myror är användningen av kaffesumpen väldigt enkel. Eftersom dessa djur tycker att den luktar mycket obehagligt kan du bara strö lite på fönsterbrädan, eller längs omkretsen där du ofta ser dem gå. Det idealiska är att göra det när de precis har torkat, men om det är väldigt varmt och du sprider ut dem väl kan du även smula sönder kaffesump som fortfarande är blöt, så att den torkar av sig självt. Var noga med att placera kaffesumpen särskilt nära myrornas ingångspunkter till huset, det kommer att fungera som ett naturligt avskräckande medel.

Kaffesump har också förmågan att absorbera dålig lukt och (när den redan är torr), även fukt till en del, så kaffesump är dubbelt användbar.

Om man däremot vill använda dem mot myggor eller flugor och bananflugor kan man få dem att brinna långsamt, så som man gör med rökelse (utan låga, utan bara rökframkallande) inuti en plåt eller eventuellt en keramik- eller glasbehållare. I det här fallet måste de förstås vara helt torra så att de kan brännas. På så vis använder du dem så som du gör med myggljus.

Bra skäl för att behålla all din kaffesump, eller hur?

Advertisement