Bli av med flugor i hemmet: 3 medel för att hålla dem borta och 2 gör-det-själv-fällor

av Hilda Maria Morgan

03 Juli 2023

Bli av med flugor i hemmet: 3 medel för att hålla dem borta och 2 gör-det-själv-fällor
Advertisement

Så fort det inte längre är kallt längre och så länge temperaturerna håller sig tillräckligt höga är flugor inomhus ett problem som de flesta av oss behöver ta itu med. Vi kan delvis skydda oss med myggnät, visst är en ordentlig städning också väsentlig, till att börja med måste man ta bort matrester, mat som tappats under och utanför kylen, sopor som ger dålig lukt, men också smutsiga kläder, filtar, lakan och allt sådant som vi vet lockar dessa insekter.

Trots dessa försiktighetsåtgärder är det inte ovanligt att lägga märke till att det finns tillfällen då några enstaka flugor, eller till och med riktiga moln av flugor, invaderar vårt hem. Hur bekämpar man närvaron av dessa insekter? Vi kan både använda vissa metoder för att hålla dem borta och även fällor.

Advertisement
eriamjh_sk/Reddit

eriamjh_sk/Reddit

Botemedel

De kändaste och enklaste att tillreda är det medel som är baserat på citron (eller andra citrusfrukter) och kryddnejlika: det är ett riktigt husmorsknep lämpligt för torra hus där det inte finns någon risk att luftfuktigheten får citronen att ruttna för snabbt. Du behöver bara sticka ner kryddnejlika i citronen, som du placerar i en liten skål eller fat, och sedan ställer du det hela på fönsterbrädorna eller nära dörrarna som flugor kan komma in från. Det fungerar även på tjocka citronskivor eller citronklyftor.

Bomull och eteriska oljor, ett annat väldigt enkelt och billigt knep. I fatet, som du sedan placerar ut som i föregående exempel, lägger du bomullstussar som du häller citronolja på, eller citrongräsolja, eukalyptusolja eller lavendelolja.

Eteriska oljor kan också användas för att göra en spray: häll den eteriska oljan i vatten och spraya på gardiner eller till och med på möbelklädsel. Det är ännu bättre om du använder destillerat vatten.

Fällor att göra hemma

  • Papper, socker och honung: häll 100 ml vatten, 150 ml honung och 130 ml socker i en kastrull. Smält allt på låg värme. När det kokar, låt sjuda i 10 minuter, rör om, ta sedan bort från värmen och låt allt svalna. Klipp under tiden remsor av papper, lämna ett hål i ena sidan för att kunna hänga upp dem med snöre. När blandningen är kall, doppa papperet i den och lägg sedan varje remsa på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i en avstängd ugn över natten. Nästa dag kommer de att vara torra, men klibbiga, sätt dit snöret på dem och häng upp dem runt om i huset.
  • Äppelcidervinäger och socker: häll i en genomskinlig burk vatten och vinäger i lika delar, tillsätt två matskedar socker och ställ burken nära fönstren (kanske inte precis i fullt solljus) eller på de ställen där flugorna har lätt för att ta sig in i huset.

Advertisement