Bärfisar bland kläderna? Håll dem borta med ett mycket enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

22 April 2023

Bärfisar bland kläderna? Håll dem borta med ett mycket enkelt knep
Advertisement

Känner du till de tillfällen då man går och hämtar en tröja från torkställningen, och när man viker upp den märker man att det sitter en bärfis i tygets veck? Det är inte så ovanligt, men det är verkligen inte alls trevligt. Dessa insekter är helt ofarliga, det är sant, men de har också den där irriterande förmågan att ge ifrån sig otäcka lukter, som inte precis är vad man önskar vare sig på sig själv eller sina kläder, särskilt inte de som precis har tvättats.

Det finns tider på året då de finns i överflöd, men det betyder inte att det inte händer att de också dyker upp under vintern. Vad kan man göra? Det finns olika knep du kan prova för att hålla bärfisar borta från ditt hem, och några kan anpassas för att skydda din tvätt också.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Varför älskar bärfisar upphängd tvätt? Anledningen är att fuktiga tyger som precis har kommit ut ur tvättmaskinen, som därför fortfarande har kvar lite vatten mellan fibrerna, lockar till sig dessa insekter som sätter sig på dem för att dricka. Faktum är att om du råkar lägga märke till dem även utomhus, kanske på balkongen eller i trädgården, så finns de ofta där det finns trasor eller någon typ av upphopade tyger som förblir blöta under lång tid.

Och det är just användningen av en våt trasa som är ett sätt att locka dem alla till en punkt, för att sedan skaka trasan långt från huset, för att få bort bärfisarna utan att nödvändigtvis döda dem. Men hur kan vi göra våra kläder ovälkomna för dem om vi inte kan lägga dem i en torktumlare direkt?

Advertisement
Mrs-Mouse/Reddit

Mrs-Mouse/Reddit

Vi kan dra nytta av dofter som fungerar som naturliga avstötande medel: genom att välja bort de vi verkligen inte skulle vilja ha på våra kläder (som vitlök), kan vi istället vara bekväma att använda eteriska oljor. Det verkar som att tea tree, lavendel och mynta är starkt indikerade.

Hur använder man dem? Du kan göra detta på åtminstone ett par sätt:

  • Tillsätt några droppar till ditt tvättmedel före eller under tvätten. Kanske är det att föredra att göra det precis innan sista sköljningen, så det har lite större chans att fastna.
  • Förbered en gör det själv-parfym för tyger, som ska sprayas så snart du har hängt kläderna: blanda ren vodka och destillerat vatten i lika delar för att fylla den valda flaskan, tillsätt sedan 20-30 droppar av den valda oljan. Såklart förbjuder ingen att blanda flera eteriska oljor tillsammans, alltid med totalt cirka 20 eller 30 droppar.

De är verkligen enkla medel, som är värda att prova och som kommer att lämna en fantastisk doft i hela huset!

Advertisement