Bekämpa myggor i hemmet: 3 åtgärder för att hålla dem borta och 6 naturliga myggmedel att prova

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2023

Bekämpa myggor i hemmet: 3 åtgärder för att hålla dem borta och 6 naturliga myggmedel att prova
Advertisement

Den sommaren är ett förebud om massor av roliga och efterlängtade aktiviteter, men det är också den tiden på året då vi hela tiden måste akta oss för förekomsten av myggor inomhus. En riktig oupphörlig kamp som kan bli ganska svår i de hetaste stunderna. Hur förbereder du dig bäst och slipper bekämpa närvaron av svärmar av insekter som är redo att sticka varje del av naken hud, dag som natt?

Förutom att använda myggnät och kanske till och med några fällor – och det finns många typer att välja på, även de som ska göras med gör-det-själv-metoder – kan vi utföra en rad försiktighetsåtgärder som hjälper oss att hålla dem borta. Och om situationen blir allvarlig är det dags att överväga hur man kan eliminera dem.

pickpik.com

pickpik.com

För att minimera förekomsten av myggor inomhus kan du vidta några användbara försiktighetsåtgärder:

  • Undvik stillastående vatten runt ditt hem: myggor lägger larver i vatten, så om du har vattenskålar till dina husdjur, krukfat, fågelbad eller någonstans där regnvatten och liknande samlas, se till att du tömmer dem (och byt vatten vid behov) minst en gång i veckan. Myggor kommer att bli mycket färre och framför allt kommer de inte lika lätt att återgå till att surra runt om i huset.
  • Rengör hängrännorna ofta: även dessa är platser där ackumulering av skräp ofta orsakar stagnation av vatten som inte är omedelbart synligt, men säkert tillräckligt synlig för att myggor ska lägga sina larver där. Samma logik gäller här, även om det är nödvändigt att rengöra dem bara ett par gånger om året, eller lite mer ofta.
  • Ta hand om gräsmattan: detta är ett tveeggat svärd. Högt gräs erbjuder faktiskt svalka och fukt för myggor, men när det klipps för lågt "bränns" marken lättare, så gräsmattan blir lidande och kräver en enorm mängd vatten. Vilket bland annat med vattennödsituation som ofta drabbar många delar av världen under sommaren, bör undvikas helt och hållet.
  • Alternativet som många använder är att använda bekämpningsmedel, övertygade om att det finns typer (faktiskt marknadsförda på detta sätt) som inte skadar bin och pollinerande insekter. Detta är tyvärr inte sant, vilket framstående studier har visat. Så alternativet vore att använda bekämpningsmedel som på riktigt är ekologiska, som vissa gödsel- och ölbaserade medel som nyligen studerats.

DIY- och naturliga medel

  • Installera fladdermushus: varje fladdermus kan äta 1200 myggstora insekter varje timme, och dessutom flera tusen varje natt. De är en form av naturligt avskräckande medel att främja!
  • Använd växter: vissa sorter, som lavendel, pepparmynta, citrongräs, sägs hålla insekter borta. Det stämmer faktiskt mer för de eteriska oljorna som gös av dem, som kan användas i DIY-medel. Till exempel doftljus eller doftspridare.
  • Fläktar: placera fläktarna så att luftflödet riktas mot fönstren, myggorna kommer få svårt att flyga mot strömmen!
  • Använd gör-det-själv-fällor, som de med avskurna och uppochnedvända flaskor, men även hemgjorda äggfällor (de kan även köpas)
  • Bränn långsamt kaffesumpen, som en rökelse. Det fungerar också som ett naturligt myggmedel.

Redo att slåss mot myggorna?

Advertisement