SOS myror: 3 enkla naturliga medel för att hålla dem borta från hemmet

av Hilda Maria Morgan

16 Augusti 2023

SOS myror: 3 enkla naturliga medel för att hålla dem borta från hemmet
Advertisement

Varje år återvänder de till huset, särskilt i köken: myrorna, helt ofarliga insekter, som dock inte är trevliga att hitta vandrandes runt på bänkskivorna och i husets skafferi. Dessa hårt arbetande djur letar faktiskt efter den mat som vi oundvikligen har hemma och som vi därför måste lära oss att förvara och "skydda" på rätt sätt för att förhindra att den blir den försörjning som även myrorna vill använda sig av.

Det första man ska se till att göra är att så fort man ser myror städa varje yta: bort med alla matförpackningar, även de i papp som fortfarande kan innehålla några smulor, och framför allt bort med allt som finns kvar även i hörnen. Smulor, sockerkorn och liknande är värdefulla delikatesser för dessa insekter.

Vi måste också fortsätta att övervaka myrorna för att förstå var de kommer ifrån: i själva verket finns det alltid en in- och utväg och eftersom myrorna följer exakta gångar är det bara att följa raden av små djur i båda riktningarna för att upptäcka tillträdesvägarna till huset. De är ofta nära dörrar och fönster, och när de väl har identifierats är det bra att rengöra och sedan använda de olika medel som finns tillgängliga precis nära dessa ingångar.

Advertisement
Shaikh Ibrahim/pixahive

Shaikh Ibrahim/pixahive

Kanel

Det finns studier som bevisar att ett element som finns i denna krydda som ofta används i köket (dvs kanelaldehyd) verkligen kan stöta bort och till och med döda myror. Man bör därför placera lite mald kanel runt entrépartierna, så att lukten av kryddan håller insekterna borta. För att göra detta kan du helt enkelt strö kanel över området eller också doppa bomullstussar i mald kanel (eller lägga några droppar kanelolja på bomullen). Det rekommenderas också att använda dessa medel inne i skafferiet eller i områden där du ser mest myrtrafik.

Pepparspray

Oavsett om det är vanlig svartpeppar eller cayennepeppar spelar ingen roll: förbered en liten sprayflaska med vatten och en tesked peppar, skaka ordentligt och spraya vid trafik- och åtkomstpunkter. Även lukten av denna krydda fungerar faktiskt som ett avstötande medel.

Arabica kaffe

Det verkar som om det bland de olika kaffesorterna är den som bäst kan hålla borta olika sorters myror. Även i det här fallet kan du göra som med kanel, antingen med malet kaffe (det är bättre än kaffebönor) eller med kaffesump (som dock är mindre effektivt).

Advertisement
Creativo

Creativo

Vilka metoder använder du vanligtvis för att hålla myror borta från hemmet?

Advertisement