Utomhuslekar: superkreativa idéer för att ha kul i trädgården

av Hilda Maria Morgan

04 September 2023

Utomhuslekar: superkreativa idéer för att ha kul i trädgården
Advertisement

Att leka och spela spel har alltid varit synonymt med glädje, så varför inte ta med det goda humöret och lättsamheten ut till trädgården också, både med samma spel som vi brukar använda inomhus och något som verkligen är perfekt för att göra utomhus? Det kan verka som ett svårt uppdrag, men med små gör-det-själv-projekt blir det en fråga om några timmar och sedan har du spel redo för att ha roligt in i oändligheten.

Stenar, återvunnet trä, lite färg och inte mycket annat: ta reda på hur många spel du kan göra med bara lite uppfinningsrikedom.

Spela i trädgården: klassikern tre-i-rad

Spela i trädgården: klassikern tre-i-rad

runwildmychild.com

Det kallas för olika namn: tre-i-rad, luffarschack... Men det känns omedelbart igen hos alla åldrar och i alla delar av världen. Ta några platta stenar, måla dem med spelets färger och symboler, sedan räcker det med vilken plan yta som helst att rita ut spelrutorna på (en skiva, ett träbord, men även korsade pinnar direkt på gräsmattan) och spelet kan börja!

Advertisement

Låt oss inse det: det är inte bara barn som vill spela traditionella spel, så varför inte tänka på att anpassa idéerna för en bredare publik, inklusive vuxna? Skapa till exempel ett litet bord som du kan spela på, som både vuxna och barn gillar, men som också kan användas som vanliga möbler.

Brädspel

Skaffa ett litet bord med bordsskiva i rätt storlek och sedan kan du bygga in, eller måla om, det till spelplanen till ditt favoritbrädspel. Från Monopol till de stora klassikerna i varje generation, inspirationen kommer helt enkelt bestå av din erfarenhet och vad du önskar spela!

Andra klassiska spel, och inte, i en jätteversion: perfekt för trädgården

Jenga är kul och kräver koncentration och motorik: att förflytta blocken blir svårare och svårare! Men tro inte att samma spel i en extra stor version, med träklossar, är enklare. Utmaningen kommer att vara värd alla förberedelser.

Bilbanor

Fascinationen för bilbanor har egentligen ingen ålder: de kan vara leksaker att skjuta för hand, eller kanske en större bana för dina fjärrstyrda bilar... Annat än att leka inne i ett rum!

Och man kan roa sig med att skapa en bilbana genom att skapa banan i ett hörn av trädgården och det kan till och med vara en rolig idé för att dekorera området runt ett träds rötter på ett originellt sätt.

Advertisement

Utomhuslek för små och stora: olika typer av skytte

Två hinkar att kasta bollar i, placerade på förhöjda stöd, som tex en sluttande trävägg. Sedan, en linje markerad på marken för att indikera minsta avstånd från målet: en lek som kommer uppskattas av alla åldrar, kanske kan man till och med tänka ut straff!

Det skulle också vara kul att ta reda på vem som är bäst på att sikta på att spränga ballonger: det är en enkel lek att förbereda, färgglad att se på och supermångsidig!

Advertisement

Trädgårdsspel: andra idéer att inspireras av

Slagskeppsentusiaster kan tillbringa timmar med att spela det, även i trädgården, med extra stora spelbrädor.

Trä från lastpallar, eller andra typer av återvunnet trä: det krävs inte mycket annat för att skapa överdimensionerade dominobrickor, perfekta för att leka på gräsmattan.

Vilket av dessa spel skulle du helst vilja göra?

Advertisement