Ta reda på vilka gula och envisa fläckar du kan få bort med väteperoxid

av Hilda Maria Morgan

03 September 2023

Ta reda på vilka gula och envisa fläckar du kan få bort med väteperoxid
Advertisement

Väteperoxid, en allierad att ha till tvätten. När vi ser vissa fläckar blomma på våra kläder vet vi att det kommer att vara ett problem att få dem att försvinna, ibland en utmaning som verkar praktiskt taget omöjlig att vinna. Det är faktiskt sant att ju snabbare du agerar på fläckar, desto större är chanserna att du faktiskt lyckas ta bort dem från tygerna, men metoden för att närma dig saken är olika beroende på vilken typ av smuts vi har att göra med.

Ibland är varmt vatten dåligt, liksom vanligt tvättmedel. Ett tvätthjälpmedel som vi aldrig bör underskatta är väteperoxid. Vi syftar på det vid 3% (10 volymer) som också används för att desinficera sår, såväl som ytor.

Advertisement

Svåra fläckar som kan tas bort med väteperoxid

Svåra fläckar som kan tas bort med väteperoxid

fernandodenitto/Reddit

  • Svett: svettfläckar under armhålorna är den form av smuts som oftast förstör kläderna vi bär, speciellt på sommaren, eller kläderna vi använder till sport. Det är särskilt synligt på vita plagg, men det går inte obemärkt förbi på andra färger heller. Jo, eftersom det är en typ av proteinbaserad smuts är väteperoxid, som kan bryta ner proteinerna hos dessa ämnen, en formidabel allierad. Kom ihåg att gnugga från baksidan av plagget. Om fläckarna är tillräckligt färska lyckas väteperoxid nästan alltid eliminera dem helt, medan det för äldre fläckar ibland är nödvändigt att försöka flera gånger. Ett sätt att förbättra botemedlet, om det behövs, är att blanda väteperoxiden med tvättmedel i lika delar (men inte så mycket, kanske två matskedar vardera) och låta plagget dra i en halvtimma i en balja till vilken du har lagt till denna blandning.
  • Deodorant: deodorant kan också lämna märken på tyg. Och du kan ta bort dem på samma sätt som svettfläckar.
Advertisement

De andra typerna av smuts som väteperoxid fungerar på

De andra typerna av smuts som väteperoxid fungerar på

Creativo

  • Gula fläckar på skjortkragar och manschetter: de kan orsakas av svett, men också av andra faktorer. När vanligt tvättmedel inte fungerar, badda området med väteperoxid, låt det verka i cirka tio minuter (om plagget är vitt), fortsätt sedan med normal tvätt. Testa annars metoderna ovan. Om plagget istället är färgat, tillsätt väteperoxiden vid tvättillfället, i små doser (två eller tre matskedar i tvättmaskinen eller en eller två skedar i baljan om plagget tvättas för hand).
  • Spår av läppstift eller foundation: lägg bara en droppe diskmedel på fläcken, gnugga sedan försiktigt för hand eller med en mjuk borste, tillsätt sedan en droppe väteperoxid och fortsätt tills fläcken försvinner. Sedan kan du tvätta plagget med en vanlig tvätt.

En viktig försiktighetsåtgärd att komma ihåg: även om det är avgjort mer milt än blekmedel kan även väteperoxid missfärga färgade plagg, försök därför alltid att använda det på vita tyger, och i fallet med färgade tyger, prova det utan att ha det i kontakt med tyget under lång tid och testa först på en oansenlig del av plagget.

Advertisement