Gör som rörmokarna för att rensa en igensatt toalett på ett effektivare sätt

av Hilda Maria Morgan

02 September 2023

Gör som rörmokarna för att rensa en igensatt toalett på ett effektivare sätt
Advertisement

Ingen vill ta itu med en igensatt toalett, men det är ett problem som kan hända nästan alla. Orsakerna kan vara många och att behöva arbeta för att få bort blockeringen är aldrig en trevlig uppgift. Ju längre du väntar, desto större är risken att lättlösta situationer får en allvarligare karaktär, och då kan man inte göra annat än att ringa en yrkesman.

Men när vi märker att avloppet inte fungerar som det ska kan vi omedelbart vidta åtgärder med något botemedel som kanske kan hindra oss från att behöva lägga pengar på en rörmokare. Bli av med blockeringen och dålig lukt och spara dessutom på en onödig utgift!

Advertisement

Vad du behöver för att rensa en igensatt toalett

Vad du behöver för att rensa en igensatt toalett

Creativo

Att ha en rörmokarsond skulle vara idealiskt, men om du inte redan har en hemma och det inte finns någon tid att slösa, är det dags att kavla upp ärmarna och se dig omkring.

Om du i något hörn av huset, inklusive trädgården, hittar en flexibel slang, är den ditt rätta hjälpmedel: det kan vara en trädgårdsslang som de för bevattning, eller också en korrugerad slang med en inte alltför stor diameter. Du behöver inte en särskilt lång slang det räcker faktiskt med en på en och en halv meter eller två som mest. Om den är lite kortare är det ändå värt ett försök.

Det andra föremålet som kommer hjälpa oss är en tratt: om den passar bra tillsammans med slangen utan att det finns något utrymme kvar mellan tratten och slangen är det perfekt; om du istället ser att den rör sig och inte är stabil, ta då även lite isoleringstejp. Har du ingen tratt? Oroa dig inte, du kan även använda en flaska. Det är bäst att välja en som är gjord av lite robustare plast, skär den på mitten med hjälp av den övre delen så att den kan fungera som en tratt.

Advertisement

Hur man rensar en toalett med denna metod

Hur man rensar en toalett med denna metod

Creativo

När vi inte kan avlägsna hindret med en vaskrensare, eller med normala åtgärder baserade på flytande produkter som kan lösa upp massan, blir det nödvändigt att komma så nära som möjligt till den punkt där hindret är, just för att produkterna som används för att rensa avloppet ska kunna fungera mer effektivt.

Om du ansluter tratten (eller halva flaskan) till slangen, och trycker in den andra änden i avloppet så långt du kan – gör det försiktigt och långsamt, för att inte skada någonting – så får du just detta resultat. Genom att hälla den valda produkten i den kommer den alltså att komma direkt i kontakt med, eller åtminstone närmare, hindret och kunna agera bättre.

Gör sedan nödvändiga manövreringar (med vaskrensare och liknande) och blockeringen kommer försvinna. Om inte är det ett tecken på att situationen var lite allvarligare än väntat och du måste söka hjälp av en expert.

Advertisement