Tvätta jeans: vilken är den bästa temperaturen för att undvika att skada dem?

av Hilda Maria Morgan

01 September 2023

Tvätta jeans: vilken är den bästa temperaturen för att undvika att skada dem?
Advertisement

Det är svårt att hitta en garderob som inte har ett par jeans, ett av de mest mångsidiga plaggen som finns och därför också ett av de som tvättas oftast. Men hur? I de flesta fall är ett klassiskt par jeans en mycket motståndskraftig typ av plagg, som vi kanske väljer just för de tillfällen då vi vet att vi ska röra oss mycket, sitta på vilken plats som helst och, kort sagt, som vi inte behöver vara så rädda om.

När det är dags för tvätt översätts detta till den utbredda uppfattningen att jeans kan behandlas som vilket annat och inte särskilt ömtåligt plagg. Men är det verkligen så?

Advertisement

Jeans: ömtåliga eller robusta plagg?

Jeans: ömtåliga eller robusta plagg?

Creativo

Vi förstår ju omedelbart att jeansplagg med tillägg i ömtåliga tyger, eller de som är målade eller har dekorationer applicerade i relief bör tvättas som ömtåliga plagg, kanske till och med ut och in för att bevara sitt utseende. Men hur är det med byxor och jackor, kanske till och med av tjockare och kraftigare tyg som inte är stretchtyg? Tja, det är sant att de är "oförstörbara" och motstår slitaget i vardagen mycket bra, men det är lika beständiga att de, som andra plagg, riskerar ett vanligt problem: att färgen bleks.

Och om du därför för att ta bort envisa fläckar, kanske sådana av blod eller gräs, gärna vill tvättprogram med höga temperaturer, vore det egentligen bättre att undvika det och hellre använda förtvätt.

Advertisement

Den bästa temperaturen för att tvätta jeans

Den bästa temperaturen för att tvätta jeans

pxhere.com

Om det verkar som att jeansen är i ett riktigt dåligt skick och behöver en riktigt noggrann rengöring kan vi helt klart lägga dem i tvättmaskinen, men utan att (helst) överskrida tvättemperaturen på 30°. På så sätt minskas risken för att färgen gradvis ska försvinna för varje tvätt, men det säkerställer en noggrann rengöring. Kontrollera i alla fall alltid etiketten för att ta reda på om det finns en maxtemperatur som inte får överskridas eller andra användbara indikationer för att undvika skador på plaggen.

Annars, för rutintvätt, är det alltid bättre att välja ett tvättprogram för ömtåliga kläder, med kallt vatten: du kommer inte bara förhindra att färgen bleknar, utan även att plaggen ska krympa.

I tvättråden kan det också finnas en rekommendation att tvätta jeansen ensamma, alltså endast med andra jeans. Det rekommenderas i alla fall alltid att tvätta dem ut och in.

Även vid torkning är det bäst att låta dem lufttorka, och om du använder torktumlaren, välj ett program utan värme: även i denna fas kan värmen faktiskt ändra färgen, krympa plaggen eller förstöra de som har syntetiska eller elastiska komponenter i tyget.

Med dessa knep kommer du att få dina jeans att hålla i bästa skick under lång tid!

Advertisement