Hur bleker man tvätt utan blekmedel? Upptäck alternativa metoder för en supervit tvätt

av Hilda Maria Morgan

30 Augusti 2023

Hur bleker man tvätt utan blekmedel? Upptäck alternativa metoder för en supervit tvätt
Advertisement

En skinande vit och perfekt tvätt är det resultat vi skulle vilja uppnå varje gång vi laddar tvättmaskinen, men det finns flera fall där det blir en utmaning att uppnå detta resultat. Vanligtvis är den effektiva lösningen blekmedel, som dock också är ett mycket aggressivt ämne mot tygerna och inte alls miljövänligt. Så vad kan vi göra när vi ska tvätta ömtåliga tyger med svåra eller gamla fläckar?

Vi kan ta till alternativa lösningar, som ofta är mer eko-hållbara, och som hjälper oss att få önskat resultat även utan användningen av klor. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Blekmedlet till tvätten

Blekmedlet till tvätten

bugsforeverever/Reddit

Blekmedel, eller natriumhypoklorit, är utmärkt för att bleka och desinficera tyger. Tack vare dess sammansättning bryter det de kemiska bindningarna av fläckarna och pigmenten i tyget så att de lätt lossnar i tvätten. Faktum är att vi vet att om det av misstag hamnar på färgade plagg så löser det upp färgen på dem just där det kommer i kontakt med tyget. Dessutom är det ett desinfektionsmedel som kan döda bakterier och mögel från tyger, varför det används vid djuprengöring av många olika plagg.

Blekmedel ska dock alltid användas utspätt och aldrig absolut och kom ihåg att kontakt med hud och slemhinnor måste undvikas och att man inte heller bör andas in det. Dessutom måste det alltid användas ensamt, eftersom reaktionen med ammoniakbaserade produkter eller andra hushållsrengöringsprodukter avger giftiga ångor som är skadliga för hälsan.

Med tanke på de olika begränsningarna, samt att det är skadligt att släppa ut blekmedel i miljön när det hamnar i avloppet, varför inte överväga andra alternativ?

 

Advertisement

Alternativen till blekmedel

Alternativen till blekmedel

Creativo

Bland produkterna på marknaden och ingredienserna i skafferiet finns användbara lösningar för att bleka!

  • ”Blue liquid”: är en produkt baserad på preussisk blått och vatten, som tillsätts i små mängder till vit tvätt precis innan sköljning för att förhindra att den gulnar.
  • Vit vinäger: tillsätt 60 ml under sköljfasen och var noga med att skölja noggrant. Det är dock bra att inte använda detta för ofta för att tvättmaskinen ska underhållas korrekt och för att inte stressa tygerna för mycket. Det kan inte heller användas på siden, acetater eller tyger i artificiellt siden.
  • Citronsaft: sila och tillsätt 230 ml till din tvätt tillsammans med ditt tvättmedel. Använd aldrig på färgad tvätt.
  • Natriumbikarbonat: 6 matskedar bikarbonat kan tillsättas i det flytande tvättmedlet i början av tvätten, eller i tvättmedelsfacket före sköljning vid användning av pulvertvättmedel.
  • Borax: detta kan användas som bikarbonat.
  • Natriumkarbonat: 90 gram tillsatt i trumman eller i tvättmedelsfacket. Tänk dock på att alltid skölja plaggen perfekt, eftersom karbonatet kan irritera huden.

Advertisement