Ett enkelt tips för att parfymera hela badrummet när du tvättar kaklet

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2023

Ett enkelt tips för att parfymera hela badrummet när du tvättar kaklet
Advertisement

När vi kommer in i badrummet och ser att det glänser känner vi oss nöjda, men om det dessutom är parfymerat blir allt ännu trevligare. För att det ska lukta gott behöver vi inte nödvändigtvis fylla det med doftljus eller olika deodoranter, vilket visserligen fungerar men också innebär lite extra kostnader. Det räcker också att förlita sig på rengöringsmetoder som, förutom att effektivt ta bort smuts, lämnar en behaglig och ihållande doft efter sig.

Vi har alla provat produkterna som går att köpa, som ofta har formuleringar som är riktigt behagliga att lukta på, men vi kan också få samma resultat med hemgjorda alternativ, som dessutom ger oss möjligheten att göra parfymen personlig.

Advertisement

Parfymerat badrum: det räcker att använda sig av ett enkelt tips

Parfymerat badrum: det räcker att använda sig av ett enkelt tips

Creativo

Mot smuts som avger dålig lukt kan vi faktiskt använda ämnen som vit vinäger eller natriumbikarbonat, båda utmärkta medel som absorberar dålig lukt. När det gäller bikarbonat tar det lite längre tid på sig att verka och kanske kan det av den anledningen bli en ingrediens som vi tillsätter till de vanliga rengöringsmedlen, eller som vi löser upp i en flaska vatten med vatten (gärna destillerat) tillsammans med några droppar av en eterisk olja efter smak. Med det sprejar kan vi spraya på kakelplattorna för en lätt städrutin, när det inte finns något att avkalka men vi vill se till att allt ska glänsa och dofta gott.

Vinäger däremot bör alltid spädas ut med lika delar vatten och lämnar vanligtvis en något stark lukt direkt efter användning. Men om vi tål det bara tillräckligt länge för att öppna ett fönster och vädra ut rummet blir badrumsinredningar och kaklet som nytt, blankt och fritt från både dålig lukt och eventuella spår av mögel.

Advertisement

Hur man använder Marseille-tvål för ett alltid parfymerat badrum

Hur man använder Marseille-tvål för ett alltid parfymerat badrum

Creativo

Istället för det vanliga rengöringsmedlet för att tvätta ytor kan du också använda Marseille-tvål: det finns flytande formuleringar, men du kan också förbereda en flytande lösning själv i stora mängder och med stora besparingar, helt enkelt genom att lösa upp tvålflingor i varmt vatten. När du gör det, när blandningen svalnar, tillsätt några droppar av en eterisk olja som du tycker om så kommer du få ett mångsidigt rengöringsmedel för varje del av badrummet men även för resten av huset!

Och om du har bråttom, men ändå vill tvätta med Marseille-tvål – som i alla fall har en omisskännlig, fräsch och behaglig doft även utan de eteriska oljorna – kan du ta en svamp, göra ett litet vertikalt snitt för att skapa en skåra på den mjuka delen och fästa en flinga av Marseille-tvål direkt där. Således, när du blöter svampen med varmt vatten och sedan gnider den på ytan kommer du att sprida ut tvålen i inte alltför stora mängder. Detsamma, naturligtvis, om du lindar in en tvålflinga i en mjuk trasa.

Enkelt, eller hur?

Advertisement