Ta hjälp av enkla gör-det-själv-trick för att säga hejdå till mögel på fogarna i badrummet

av Hilda Maria Morgan

28 Augusti 2023

 Ta hjälp av enkla gör-det-själv-trick för att säga hejdå till mögel på fogarna i badrummet
Advertisement

Badrumsplattor och naturlig fukt i den miljön: resultatet som ingen av oss kan undvika är att fogarna svärtas av mögel... Om inte försiktighetsåtgärder vidtas för att göra det. Men även om sporer lyckas passera vår försvarslinje och slå rot i de små springorna mellan en kakelplatta och en annan så behöver vi inte misströsta alls: vi har faktiskt en arsenal av botemedel hemma redo för att bli av med detta irriterande problem och få hälsoriskerna att försvinna.

Du behöver bara ta reda på vilka hjälpmedel som är tillgängliga för dig och välja den som finns tillgänglig.

Advertisement

Vad behövs för att säja hejdå till möglet på fogarna

Vad behövs för att säja hejdå till möglet på fogarna

Låt oss börja med redskapen: det finns speciella borstar att köpa i hushållsbutiker, ibland välsorterade stormarknader och säkert även online. Men om du inte har några är det bra att veta att gamla tandborstar fungerar lika bra (särskilt om de inte hade för mjuka borst) och även de (rektangulära) diskborstarna eller nagelborstarna, som används för manikyr. Vilket som helst av dessa föremål kan återanvändas – för alltid – som en fogborste.

När det gäller de ämnen som hjälper oss att bleka lederna finns natriumbikarbonat och citronsyra. Dessa säkerställer dock inte elimineringen av sporerna, som därför kan dyka upp igen. Därför behöver även andra medel att användas, såsom väteperoxid, vinäger eller blekmedel.

Specifikt: vinäger kan stoppa tillväxten av många typer av mögel, men inte alla. Väteperoxid är därför att föredra i dessa sammanhang och blekmedel, som behöver en kortare kontakttid, är ännu mer verksamt. Det senare är dock mer riskabelt för hälsan och är skadligt för miljön, så det är bättre att bara använda det i extrema fall.

Därför, om fogarna är allvarligt svärtade och du inte har rengjort dem på länge, förse dig med handskar och ett munskydd och förbered en skål med blekmedel som du doppar tandborsten i innan du gnuggar med den på varje fog. Tänk på att ventilera rummet väl.

Advertisement

Envis smuts: få fogarna att bli vita som när de var nya

Envis smuts: få fogarna att bli vita som när de var nya

Creativo

Om situationen å andra sidan inte är så extrem kan du göra detsamma med väteperoxid, blanda det gärna med bikarbonat eller citronsyra för att skapa en lätt nötande pasta som hjälper dig att bättre skrapa bort den synliga smutsen där möglet växer. Denna konsistens hjälper också väteperoxiden att fästa på ytorna så att den inte glider av för tidigt, vilket gör sitt jobb mot mögel.

Vinäger bör blandas med citronsyra, eftersom vinäger och bikarbonat slås ut av varandra när det blandas med varandra. Vinäger och citronsyra kan användas på samma sätt som väteperoxid.

Men om vi tar för vana att spraya en lösning av vinäger och vatten, eller väteperoxid och vanligt vatten, på kakelplattorna när vi gör vår rutinstädning, kan vi förhindra att mögel bildas, utan att behöva arbeta hårt på varenda fog.

Advertisement