Med dessa enkla naturliga medel kan du bli av med den vita beläggningen på glasen

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2023

Med dessa enkla naturliga medel kan du bli av med den vita beläggningen på glasen
Advertisement

Många av oss har flera uppsättningar glas hemma, olika för olika tillfällen. Vid inköp av glas har vi även möjlighet att variera med de mest olikartade valen av design, material och kostnad. Det finns de som föredrar att köpa de dyraste och mest värdefulla seten och de som istället nöjer sig med de billigare modellerna, ibland till och med genom att återvinna behållarna med söta eller salta bredbara krämer.

Oavsett om det handlar om de billiga glasen som vi använder varje dag eller de mer värdefulla som vi bara använder vid speciella tillfällen, händer det ofta att, trots den noggranna rengöringen, en irriterande matt patina utvecklas med tiden som får dem att se smutsiga ut.

Vad beror det på och hur kan vi eliminera det med några enkla steg? Låt oss ta reda på det nedan.

Advertisement

Vit patina på glas: botemedlen för att få den att försvinna

Vit patina på glas: botemedlen för att få den att försvinna

Creativo

Den matta beläggningen som ofta bildas på våra glas orsakas främst av kalkavlagringar, som med tiden och de kontinuerliga användningen och rengöringscyklerna lätt kan avsättas på glaset och gör det matt. Detta händer särskilt på äldre glas och de du använder oftast och om den matta hinna är vit kan den lätt ha orsakats av magnesiumrester som finns i vattnet vi konsumerar dagligen.

Den goda nyheten är att vi lätt kan bli av med detta irriterande problem eftersom det finns många naturliga lösningar som hjälper oss i denna uppgift:

  • en första lösning du kan använda är vitvinsvinäger, känd för sina avkalknings- och polerande egenskaper men också en mycket användbar kalkborttagare. Fukta bara en trasa med den här produkten och använd den för att gnugga dina matta glas, de blir som nya på ett ögonblick;
  • bikarbonat är ett annat botemedel du kan använda, i första hand eller om det tidigare botemedlet inte fungerade. Skapa en tjock pasta genom att blanda en sked med lite vatten och gnugga den över hela ytan på dina glas, skölj sedan;
  • om du vill ha ett ännu mer effektivt botemedel, förbered ett mycket effektivt avkalkningsmedel enligt följande: späd en sked Marseille-tvålflingor i 3 liter vatten, tillsätt ett glas vit vinäger och ett glas citronsaft; när du har fått en homogen blandning, sänk ner glasen som ska poleras i den och låt ligga i under minst 12 timmar innan du sköljer.

Advertisement

Nödlösningen för att ta bort beläggningen från glasen

Nödlösningen för att ta bort beläggningen från glasen

pexels.com

Och om ingen av dessa metoder fungerar? Då måste du ta till nödlösningen: doppa lite bomull i aceton och gnugga försiktigt på hela glasets yta. I slutet av denna operation, se till att tvätta dina glas noggrant för att ta bort eventuella rester.

Dina glas kommer med dessa medel äntligen att bli helt rena och glänsande!

Advertisement