5 färger att till varje pris undvika i små och mörka rum

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2023

5 färger att till varje pris undvika i små och mörka rum
Advertisement

Inredningsfärger: det kan verka vara en enkel sak, men det är det inte alls, särskilt när man har att göra med små och mörka rum. Löser vitt allt? Det stämmer inte, eller åtminstone inte alltid. Och är mörka färger tabu? Även där kan undantag göras.

Den primära egenskapen hos alla utrymmen är det naturliga ljuset som når det under dagen och under året, men sedan spelar även vår smak, känslighet och till och med våra känslor in. Det finns färger som kan irritera oss även om de vanligtvis ger en ett gott humör, och andra som är vackra och ljusa i sig själva, men som där det inte finns något naturligt ljus blir kalla eller ledsna. Låt oss försöka förstå detta lite bättre tillsammans.

Advertisement

Vitt

När vi inte vet vad vi ska göra är svaret vitt. Nästan alltid. Självklart fungerar den vita färgen som en palett till vilken man sedan fortsätter inreda med alla andra element: golvet, men också textilierna och inredningen som fyller ett rum. Men om det är mörkt kommer vitt att framhäva skuggorna från arkitektur och föremål mycket mer, vilket ibland får allt att verka ännu mindre, precis tvärtom mot vad man skulle kunna tro.

Advertisement

Grått

Grått är den andra stora jokern som för det mesta fungerar, och det stämmer även när det gäller små rum. Vi måste dock vara försiktiga när vi väljer nyansen, eller snarare den nyans av grått som vi vill ha på väggarna. Genom att välja en kall nyans skulle vi sedan tvingas komplettera inredningen med föremål i lika kalla nyanser, och det lilla rummet skulle inte längre bara vara mörkt utan inte heller särskilt välkomnande.

En grå nyans med en varm underton tillåter dig istället att välja färger av bränd orange, röda nyanser, terrakotta, rosa och så vidare!

Gult

Soligt, bekymmerslöst och alltid förknippat med gott humör: gult är allt detta, men det är också en av färgerna som väcker reaktioner på det mest omedelbara sättet. Om det inte är din favoritfärg kan den faktiskt upplevas irriterande, orsaka nervositet och till och med ångest. Men om du gillar gult, överväg ljusa men varma toner.

Rött

En mycket vacker men svår färg, rött. Det kan fungera för fondväggar eller utvalda arkitektoniska element, men tanken på att måla ett helt rum rött, även ett stort och ljust, kan kännas kvävande. Och även här gör nyanserna mycket: för ljust och det blir ansträngande, för mörkt och miljön blir dyster och så vidare. Allt detta blir ännu mer uppenbart i ett litet och svagt upplyst utrymme där det blir bättre att välja rosa med en "jordig" nyans, något som tegel eller terrakotta som inte är för mörk.

Orange

Det är inte ett totalt tabu, men vi måste vara uppmärksamma på hur färgen blir när vi inte ser den på en yta som träffas av solljus: det är faktiskt lätt hänt att det som verkade vara en ljus och solig orange upplevs lite lerig och ledsen. Så om du vill ha ett orange rum, se till att det bara är på små ytor, gärna kombinerat med nyansen av teblad, gult eller till och med vissa typer av rosa.

Kort sagt, det finns några faktorer att ta hänsyn till, men det är värt det för att få ut det mesta av de mest "svåra" rummen!

Advertisement