Från skräp inredning: 14 geniala återvinnings-projekt för möbler och gör-det-själv-dekorationer

av Hilda Maria Morgan

27 Augusti 2023

Från skräp inredning: 14 geniala återvinnings-projekt för möbler och gör-det-själv-dekorationer
Advertisement

Det finns ett ökande antal gör-det-själv-entusiaster som gillar att ägna sin fritid åt att ge nytt liv åt föremål som är alltför utslitna och annars skulle vara avsedda för papperskorgen eller återvinningscentralen. Denna vana är inte bara rolig och en källa till stor tillfredsställelse, utan den är också mycket användbar för att spara pengar, hjälpa miljön genom att minska avfallet och återanvända de mest olika materialen med åtföljande besparingar på olika resurser.

Om du redan har sysslat med kreativt arbete sedan en tid, kan stunden ha kommit för dig att ägna dig åt mer krävande projekt, som kanske låter dig byta ut gamla möbler eller totalrenovera och dekorera ditt hem nästan utan kostnad.

Om du letar efter inspiration föreslår vi 14 briljanta återvinningsprojekt nedan.

Advertisement

1. Korgar och behållare

Tidningar och tidskrifter är efter att de lästs vanligtvis avsedda för papperskorgen, men de kan lätt hitta ett nytt liv i ditt hem. Du kan också involvera barn i detta roliga projekt, där du bara behöver klippa ut 5 cm långa remsor av tidningar eller tidskrifter, som du viker två gånger på längden. Fläta ihop remsorna med varandra så får du lätt en underbar korg.

Advertisement

2. Soffbord till vardagsrummet

Du är säkert redan medveten om möjligheten att förvandla gamla däck till planteringskärl, men hur kan du göra om du skulle vilja återvinna dem för att använda dem inomhus? Stolar, fåtöljer, soffor, bord... det finns många projekt som du skulle kunna skapa, varav några är väldigt originella, som till exempel detta underbara soffbord med en kyld behållare till dina drycker. Börja med att stänga igen en av däckets två sidor med en plywoodskiva, det blir den nedre basen av bordet. Börja därifrån, linda in hela däcket med rep och sätt in en hink i toppen. Komplettera med ytterligare en plywoodskiva som fungerar som lock.

3. Klädhängare

En gammal trästege kanske bara passar bra ut vid kaminen för den oerfarna gör-det-själv-skaparen. Med några få ingrepp kan du dock enkelt förvandla den till en underbar klädhängare. Måla den som du vill och fäst den på väggen som en hylla: du kan använda den som en hylla men även genom att hänga galgar på dess pinnar med jackor och kläder.

4. Resväskehylla

Vintage resväskor är utan tvekan charmiga, men de går inte att jämföra med bekvämligheten hos de modernaste resväskorna? Av denna anledning ligger de ofta på botten av våra källare och samlar damm. Väck dem till liv igen genom att förvandla dem till skåp: det räcker med att öppna dem, lägga till några fötter på kortsidan, fixera hyllor inuti dem och skåpet är klart: en underbar bokhylla eller en möbel för att förvara dina köksartiklar, eller kanske dina skor i.

5. Vintage sängbord

På tal om resväskor, vad sägs om att förvandla två av dem till underbara vintage sängbord till ditt sovrum?

Advertisement

6. Flaskhylla

Hur många glasflaskor konsumerar du på ett år? Börja att lägga undan de av samma höjd, de kan komma väl till pass för att bygga intressanta designhyllor! Men det är inte allt: har du någonsin tänkt på ett soffbord av flaskor? Eller lampor? Börja ställa undan dem, på något sätt kommer de att komma till användning!

7. Byrå eller hylla?

Gamla byråer har för det mesta delar som inte behöver slängas när du byter ut dem: lådorna i många fall fortfarande i perfekt skick och du kan använda dem som en leksakshylla till dina barn, men också som köksvagnar eller enkla bord.

Advertisement

8. Från en gammal kastrull till en korg

Gamla kastruller och stekpannor verkar vara riktigt värdelösa när deras matlagningskarriär väl är över. Ändå räcker några justeringar för att förvandla dem till underbara behållare till köket: klä in dem med ett lager rep eller måla dem helt enkelt, de kommer att bli underbara.

9. Soffbord med hyllor

Gamla industrispolar i trä kan när de förstörts vara användbara för att värma upp våra hem, men inte bara. Måla den i den färg du föredrar och placera den i vardagsrummet: det blir ett perfekt soffbord med praktiska hyllor för böcker, men också tillbehör till TV:n, glas och flaskor.

Advertisement

10. DIY-soffa

Även ett gammalt badkar kan komma väl till pass för dem som vet hur man använder ska utnyttja sin kreativitet: skär av den på mitten, skapa en mjuk sits med en kudde och dina soffor är klara på ett ögonblick.

11. Plastlådor

Du vet de där fulfärgade plastlådorna? Med lite fantasi kan du enkelt förvandla dem till något unikt och vackert: soffbord, hyllor och mycket mer.

Advertisement

12. Ett kulturbord

Det är alltid synd att slänga böcker, men ofta är våra hem så fulla av dem att vi tvingas göra ett val och lämna de äldre eller mindre intressanta bakom oss. Om du inte redan har skänkt dem till något bibliotek eller sålt dem på loppis kan du använda dem som råvara för att bygga ett bord. Det kommer att bli ett riktigt under.

13. Retromåltider

Istället för att slänga dörrarna när du byter ut dem, förvandla dem till ett nytt bord till din matsal: originellt och imponerande.

Advertisement

14. En bänk av minnen

Hur många trevliga minnen från när vi var barn väcker inte en skateboard! Om du också har hängt upp din skateboard som vuxen, varför inte återvinna den på ett kreativt sätt? Du kan enkelt skapa en bekväm bänk som kanske kan stå i skuggan i trädgården för din läsning, eller bli ett praktiskt fotstöd för dina stunder av avkoppling.

Vilket projekt vill du börja med?

Advertisement