12 vackra trätrappor som skulle stjäla uppmärksamheten i vilket hem som helst

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2023

12 vackra trätrappor som skulle stjäla uppmärksamheten i vilket hem som helst
Advertisement

Om vi ​​inte tänker så mycket på det, är en trappa ett funktionellt arkitektoniskt element som tjänar till att förbinda två våningar i ett hus. Det första som måste säkerställas är att den är bekväm och säker, och samtidigt att den är behagligt att se på. Detta är åtminstone vad de flesta av oss tänker på när vi väljer en modell eller något efterbehandlingsmaterial.

Men i medvetandet hos vissa arkitekter blir trappan nästan ett konstverk som väcker uppmärksamhet, och det som är ett utrymme som allmänt anses vara användbart, vars praktiska egenskaper uppskattas till fullo, blir något som tornar upp sig över allt annat. Nedan hittar du några exempel på design utöver det vanliga, för trätrappor i klassisk eller modern stil.

En sådan här trappa och det känns direkt som om man vore i någon urgammal centraleuropeisk byggnad.

Advertisement

Denna trapp som upptar ett stort atrium med sina mjuka linjer, och sedan förgrenar sig i två delar som leder till övervåningen, är riktigt praktfull.

Med sådana här trappor finns det egentligen väldigt lite att lägga till i inredningen... Faktum är att dekorationer på väggarna skulle bli för mycket!

I en modern och ännu mer klassisk nyckel: kombinationen av trä och smide fungerar alltid, för minnesvärda trappor.

Tänk om träet, ett otroligt mångsidigt organiskt material, antog slingrande former som får det att verka nästan levande?

Advertisement

Det är tanken bakom många projekt som är populära på nätet, som alltid lyckas fånga uppmärksamhet oavsett vilken typ av trä som används.

En trendvändning jämfört med tidigare idéer: en modern trappa men med mycket vanliga former, hämtad från kvadratiska stockar. Det är en idé av QC-studion för en lägenhet i Polen.

Advertisement

Modern minimalism enligt en "industriell Boho"-smak, i ett projekt av Melanie Jade Design.

Vissa trappor, om än imponerande, kan ha en otrolig lätthet, som i konstverket med titeln "Interstellar staircase", signerad Y.S. lam. Straw Design (i Storbritannien).

Advertisement

Spiralrörelsen som blir ännu mer harmonisk och fridfull tack vare helt otroliga former utarbetade av en arkitekt med en fantastisk vision.

Har du någonsin föreställt dig att en trätrappa inne i ett hus skulle kunna vara en harmonisk skulptur? Detta är tanken med Yanko Design.

Advertisement

Dynamisk, organisk och helt enkelt fantastisk: det här är trappan som designstudion WAFAI föreställt sig för ett hus vid en schweizisk sjö. Verkligen en dröm, eller hur?

Vilken av dessa trätrappor gillar du mest?

Advertisement