Kärleksfulla ofullkomligheter: upptäck hur du skapar ett vackert och bekvämt hem i Wabi Sabi-stil

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2023

Kärleksfulla ofullkomligheter: upptäck hur du skapar ett vackert och bekvämt hem i Wabi Sabi-stil
Advertisement

Vi har hört talas om fengh-shui, vi kanske känner till Marie Kondos koncept med glädjegnistor, men det finns också en annan livsfilosofi som kommer från Fjärran Östern och kan appliceras på olika områden i livet, inklusive inredning: vi pratar om Wabi Sabi, ett japanskt uttryck som i huvudsak indikerar kärleken till ofullkomligheter.

Specifikt indikerar Wabi idén att leva på ett anspråkslöst och enkelt sätt, i kontakt med naturen, medan sabi är en term som syftar på förmågan att acceptera livets cykel, med alla dess upp- och nedgångar.

Hur översätts allt detta till en inredningsstil? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Eftersom kontakt med naturen är en av grundpelarna i denna livsfilosofi är det oundvikligt att ett hus som representerar filosofin måste vara möblerat med naturliga material, med tanke på eko-hållbarhet och tanken på minskad miljöpåverkan.

Samtidigt hyllas skönheten i ofullkomlighet med den rätta kombinationen av asymmetrier, även grova ytor och enkla material.

Advertisement

Grundtanken är faktiskt att den sanna skönheten hos något ämne eller i någon varelse finns i dess mest naturliga och rena, till och med obehandlade, form. Därför syftar den resulterande estetiken till att använda allt detta för att skapa en känsla av komfort förstärkt av enkelhet.

Man överger strävan efter perfektion, efter den mest raffinerade och komplexa bearbetningen av material, som rör sig bort från den ursprungliga och naturliga formen och försöker att sträva efter ouppnåeliga ideal, och istället finner man tillfredsställelse och njutning hos allt som är autentiskt. Från plankorna på ett golv till de som avslutar en vägg, om det finns små brister, om symmetri saknas, kommer det att vara en möjlighet att njuta av något spontant och unikt. Alltså blir det oregelbundna vackert.

Och faktiskt, där slitage uppstår med tiden, är det möjligt att ingripa genom att reparera med kreativitet, lite som i fallet med trasig keramik reparerad med guld (kintsugi), som blir om möjligt ännu vackrare tack vare denna milda återhämtning.

När vi försöker upprätthålla en balans mellan alla dessa direktiv får vi dock aldrig glömma oss själva: vårt hem kommer att vara riktigt bekvämt, trevligt att leva i och bli en fristad att ladda om i när det uttrycker oss. Det är därför värt att vänta lite och istället för att kasta sig in bland designobjektet som visas i någon butik, försöka hitta det som verkligen verkar tillhöra oss. Detta gäller för de viktigaste möblerna, men även för väggdekorationer eller möbler.

Vi kanske ser en vacker tavelram i en möbelaffär, men betyder den bilden verkligen något för oss? Föreställ dig istället för att hitta den perfekta ramen för någon illustration, fotografi, citat eller något annat som motsvarar din smak, som representerar ett viktigt minne: du kommer att känna mycket mer tillfredsställelse när du går förbi framför den varje dag, och det kommer säkert att locka till sig uppmärksamhet även av dem som besöker ditt hem.

Det måste också finnas ordning och reda, och inget visuellt kaos: det är inte överdriven minimalism, utan bara en filosofi som syftar till att hålla det utrymme vi lever i under så trevliga förhållanden som möjligt. Att bädda sängen, räta till kuddarna i soffan, samla saker utspridda på golvet i en korg... Det är alla små drag som inte tar för mycket tid men som gör mycket för att förbättra effekten av utrymmena vi bor i har på vårt humör.

Är det en filosofi värd att anamma, enligt dig?

Advertisement