Vardagsrum med öppet kök: 10 öppna ytor för att få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet

av Hilda Maria Morgan

24 Juli 2023

Vardagsrum med öppet kök: 10 öppna ytor för att få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet
Advertisement

Det finns de som älskar idén med open space och de som inte känner sig så entusiastiska över det, men ett faktum verkar ganska obestridligt: ​​ ur estetisk synvinkel, när det är väl studerat, är det en lösning som utökar utrymmena och gör dem luftigare, mindre stängda och kvävande, och ger designen en modern smak. Även om det kanske är ett arrangemang som inte alla älskar när det gäller sovrummet eller kontoret, är det mer tydligt i fallet med köket med utsikt över vardagsrummet.

Grundreceptet är alltid detsamma: ett mer eller mindre utrustat pentry på ena sidan, ett vardagsrum på den andra och ett skiljeelement för att separera de två områdena. Det senare är oftast en slags bänk som ofta fungerar som både bord och arbetsyta, eller en ö – som i sin tur kan utföra båda funktionerna. Med tanke på dessa grundläggande regler kan man sedan göra om den på tusen olika sätt. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Bänken fungerar vanligtvis som en halvvägg. Den lämnar utrymme på ena sidan för att flytta över saker från det ena området till det andra och erbjuder en extra hylla för att äta när man är på språng eller för matlagning.

Advertisement

Beroende på hur stort vardagsrummet är kan därför pallar stå direkt bakom bänken, eller ibland en soffa eller sittgrupp.

När utrymmet tillåter blir bänken inte bara en möbel utan ett fast inslag i arkitekturen, ordentligt utrustad, och ibland istället för att vara ett rakt segment har den formen av ett L, som omfamnar köksdelen, och skiljer det – eventuellt – från ett annat område på en andra sida också.

Färgerna på väggarna, eller strukturella element i taket, hjälper sedan till att separera rummen på ett idealiskt sätt utan att skapa barriärer.

Men att använda samma färg på alla väggar, i vardagsrummet och i köket, fungerar också. Det är olika från hus till hus och det är alltid värt att överväga alla möjliga alternativ för att hitta favoriten.

Advertisement

Och om idén med det öppna köket ibland verkar förpassad till lösningar för att "skapa plats" i små hus, finns det faktiskt många exempel på stora och rymliga hem som drar fördel av detta för att få en ännu ljusare och luftigare atmosfär.

Kombinationen kan passa alla smaker i olika typer av inredningar, vilket gör den till ett ständigt älskat alternativ för många.

Advertisement

Det finns verkligen mycket man kan göra för att hitta den kombination av färger och material som gör att du får det bästa resultatet.

Problemet som många fruktar är att sprida kökslukter (och smuts) i alla närliggande områden. Men med lite noggrannhet är det lätt att övervinna detta problem och kanske kunna dra fördel av den bästa ventilationen i rummet, även genom att öppna fönstren i vardagsrummet, det hjälper för att byta luft snabbt när det behövs.

Advertisement

Kort sagt finns det för- och nackdelar, men det är alltid lösningar som fångar uppmärksamheten. Gillar du vardagsrum med öppet kök?

Advertisement