Terrakottagolv: ta reda på de bästa sätten att få dem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

25 Augusti 2023

Terrakottagolv: ta reda på de bästa sätten att få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Både inomhus och i trädgården eller på balkongen har terrakottagolv varit ett av de mest populära valet sedan urminnes tider. De har en klassisk charm, och terrakottafärgerna är numera så många att de kan kombineras med vilken inredningsstil, interiör och exteriör som helst. De är också extremt hållbara och tillför värde till vårt hem.

Det är också sant att terrakottagolv, särskilt utomhus, tenderar att ofta bli smutsiga, och förtjänar att rengöras på bästa sätt för att återställa dess ursprungliga prakt. Låt oss därför tillsammans se hur man tar bort fläckar från dem.

Advertisement
He11oK1tty/Reddit

He11oK1tty/Reddit

Eftersom detta är en typ av golv av andra material än stengods som vi ofta hittar hemma, eller på utomhusgolv, förtjänar de en annan skötsel. Det råder ingen brist på specifika produkter på marknaden: de att föredra är de som är baserade på fosforsyra, ett medel som kan avkalka envis smuts utan att förstöra finishen på dessa fantastiska golv.

Det är dock svårt att använda enbart fosforsyra: du känna till rätt dosering för att förhindra att den blir ett farligt ämne, koncentrerad fosforsyra måste till och med behandlas som specialavfall.

Som ett alternativ till specifika produkter, vid rutinmässig rengöring, efter att du har sopat golvet väl, kan du använda dig av vit vinäger och diskmedel. Ta ett glas, inte helt fullt med vinäger, för en hink full med varmt vatten, till vilket du också tillsätter några droppar diskmedel (en sked, inte mer). Blanda väl och använd en trasa för att torka av allt. Skölj sedan och torka om det är inomhus, eller låt lufttorka utomhus.

Om du måste ta bort mer envisa fläckar kan du först prova att gnugga en lätt kräm gjord av bikarbonat och lite vatten på fläckarna som sedan torkas av med en svamp eller trasa. Även till detta kan du lägga till en droppe diskmedel eller lite Marseille-tvål. Och sedan tvätta som vanligt.

Är du redo att njuta av de varma färgerna på dina terrakottagolv?

Advertisement