10 oemotståndliga dekorationer och lampor att göra med obehandlat trä

av Hilda Maria Morgan

25 Augusti 2023

Advertisement

Det händer inte ofta att man kommer in i ett hus och inte hitta möbler och inredningsdetaljer gjorda av trä: de flesta möblerna är faktiskt vanligtvis tillverkade med detta naturliga material. Mer sällsynt är det dock att stöta på inredningselement som är gjorda av obehandlat trä: grenar och stammar som på sin höjd inte har sin bark, men i övrigt behåller sin ursprungliga form.

De ger huset stor charm, en rustikt men inte självklart tillägg, som också kan användas på ett mycket originellt sätt, speciellt när det kommer till lampor av olika slag. Kolla in idéerna nedan!

Advertisement

En sammansättning av torkade grenar, helst avbarkade, som pryder taket och från vilka det hänger lampor: en ljuskrona värd att notera!

Advertisement

Mindre grenar, även sådana som man kan hitta på stranden, kan användas för att göra en sorts lampskärm, som också är vacker runt den centrala lampan i en originell ljuskrona.

Ett kraftigt strandat trä, ett tjockt rep som de som används på båtar som ger en lite grov känsla och en stor glödlampa med vintage charm: dessa bordslampor är vackra och blir aldrig likadana.

Ina Kubana/Pinterest

Ett annat sätt som obehandlade trägrenar ofta används på för att dekorera är som stöd för ljusburkar, mycket vackra både inomhus och i trädgården, hängande ovanför bord.

Du vet kristallkronorna, de som finns i högtidliga rum? Tja, du kan återskapa dess charm, blandat med ett naturligt avtryck, med hjälp av kristaller (falska, om du vill) och grenar!

Advertisement

Den långa ljuskronan gjord med en stam och hängande glödlampor kan också dekoreras med låtsasrankor, som aldrig kommer att vissna (men måste dammas av då och då!).

Och om ljuskronan var "låtsas"? En annorlunda och fascinerande idé är att skapa strukturer att dekorera med böjbara grenar som man låter torka och buketter av torkade blommor hängande från den.

Advertisement

Med naturligt trä kan du också skapa stöd för krukor, till och med burkar att odla i med hydrokultur.

Förtjusande klädhängare gjord av grenar av trä, att användas i hallen men kanske också i sovrummet eller i ett hörn av garderobsfacket, för alla de plagg som används oftast.

Advertisement

Det sägs att skärmar och rumsavdelare skapar mer utrymme, och det finns tusen idéer för att använda trä i den meningen. En som alltid fungerar är att skapa en rumsavdelare med grenar monterade vertikalt, från golv till tak. Eller riktiga stammar, gärna tunna och speciella som björkar.

Gillar du idén att använda obehandlat trä som inredningselement?

Advertisement