DIY-kattleksaker: 10 roliga förslag att skapa och använda nästan utan kostnad

av Hilda Maria Morgan

24 Augusti 2023

DIY-kattleksaker: 10 roliga förslag att skapa och använda nästan utan kostnad
Advertisement

För katter finns det inget som är roligare än en tom kartong. Du kan köpa de dyraste och mest utarbetade klösstolparna, de mest futuristiska leksakerna och de mest bekväma och lyxiga sängarna du kan hitta, men inga av dessa gåvor kommer att vinna över kartongen som katten kom i när du skaffade den.

Därför, när du vill ge en present till din 4-benta vän, är det bästa valet verkligen DIY: det gör att du kan göra riktigt fina leksaker nästan utan kostnad och du kommer att göra dem så glada som du aldrig har sett dem tidigare.

Några enkla föremål och material, ofta återvunna, räcker för att dina katter ska känna sig som de mest bortskämda på planeten: kartonger, gamla kläder, trälådor, slitna mattor, toalettpappersrullar, snöre och kattgodis är i själva verket de föremål som används oftast för att tillverka leksaker och möbler för katter med garanterad framgång.

Nedan föreslår vi 10 roliga förslag att skapa och använda tillsammans med din katt till nästa ingen kostnad alls.

Advertisement

1. Kartong med lock

En skokartong, snöre och plastlock är allt du behöver för att skapa en iögonfallande leklåda till din katt. Den är mycket lätt att göra och du kan göra och anpassa den lite som du vill, den här boxen blir som en lekplats för katten. Den kommer garanterat ha roligt.

Advertisement

2. Klösmatta

En klösmatta är den perfekta lösningen för att få dina katter att definitivt sluta repa dina möbler och soffor och du kan enkelt göra en utan kostnad. Ta en kartong och skär ut 5 cm breda remsor. Du kan välja att rulla ihop dem riktigt hårt tills du får en form på ca 20-30 cm i diameter som du limmar fast på en kartongbotten; alternativt skaffar du dig ett motståndskraftigt lock (det till en skokartong fungerar bra), skär remsor på en längd som är lika med lockets längd och bredd lika med dess djup och limmar fast dem med vinyllim inuti. Låt torka under en vikt och din klösbräda är redo att användas!

3. Ljudleksak

3. Ljudleksak

Creativo

Katter älskar allt som rör sig och låter; så varför inte göra en ljudleksak åt dem? En rulle toalettpapper och lite kattgodis kommer att räcka för att underhålla dem i timmar.

4. Sök-och-hitta-låda

Med toalettpappersrullar kan du också göra en sök-och-hitta-låda där du kan gömma smågodis, bollar och små tygleksaker. Limma helt enkelt fast toalettpappersrullarna inuti en kartong eller trälåda och sätt in föremålen som katten ska leta efter där i.

5. Klösbräda

Förvandla väggarna till strukturer utrustade för dina katters njutning med klösbrädor. Skaffa en träram och limma fast en gammal matta eller en bit tjockt tyg inuti den. Fäst den på väggen i rätt höjd så att din katt kan vässa klorna när den står upp på bakbenen.

Advertisement

6. Trollstav med trådar

Om du vill ha kul med din katt kan du göra en mycket enkel och billig leksak: skaffa dig en trä- eller metallpinne och linda in ena änden med rep och garn som du låter hänga fritt. Använd den hängande snörena för att reta din katt.

7. Tygknutar

Dina gamla t-shirts är ett utmärkt råmaterial för din katt: förutom att vara det perfekta skyddet för en bekväm kattsäng, kan de bli intressanta leksaker om du skär dem i remsor och knyter ihop dem.

Advertisement

8. Mysstation

Vi vet alla hur mycket katter älskar att gnugga och gnida sig mot allt. Så varför inte skapa en mysstation åt dem? Du behöver bara en träskiva, en bit tjockt tyg, möbelklädsel eller en matta för att täcka träskivan, en piprensare som de som används för att rengöra flaskor, element eller avlopp. Fäst piprensaren på basen och bilda en båge och vips så är mysstationen klar.

9. Tygleksaker

Strumpor med hål i kan få ett underbart nytt liv tillsammans med dina katter. Fyll dem med vadd, stäng igen dem med ett band eller sy ihop dem och ge dem den form du föredrar: dina katter kommer hoppa och springa runt i hela huset och jaga dem och kasta dem i luften.

Advertisement

10. Klösträd

Slutligen, om du gillar mer ambitiösa projekt, gör ett klösträd till din lurviga vän. Du behöver trä- eller plastlådor, mjukt tyg, brädor och små trä- och rep-pålar. Klä in lådorna med rep eller mjukt tyg, rulla rep runt stolparna och montera strukturen.

Vilken leksak vill du göra först?

Advertisement