Är botten av dina kokkärl brända på utsidan? Lös det med en plastpåse

av Hilda Maria Morgan

22 Augusti 2023

Är botten av dina kokkärl brända på utsidan? Lös det med en plastpåse
Advertisement

Även kokkärl av bästa kvalitet kan skadas med tidens tand vid användning. Repor, brännskador och avlagringar kan förstöra våra kokkärl, ibland till och med irreparabelt. I dessa fall kan du prova att tvätta kastrullerna för hand med specifika tvättmedel, men ofta får inte ens den noggrannaste tvätten önskad effekt och lämnar ändå spår av smuts eller brännskador på kastrullerna.

Innan du slänger dem kan du dock prova olika naturliga botemedel för att ta bort dessa märken, inklusive ett mycket användbart knep känt bland experterna på hushållning. Faktum är att en plastpåse och några få andra enkla ingredienser räcker för att återställa briljans och glans till dina kokkärl.

Nedan berättar vi om proceduren steg för steg.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att rengöra beläggningar och brännskadorutsidan av botten av dina kastruller, ta fram några enkla ingredienser:

  • en plastpåse;
  • en Coca Colaflaska;
  • natriumbikarbonat;
  • salt;
  • flytande diskmedel.

Det första du ska göra är att hälla en kopp cola i en behållare, blanda den med två matskedar bikarbonat och lägg sedan till två matskedar flytande diskmedel och en matsked salt. Blanda noggrant tills en homogen blandning erhålls, häll sedan lösningen i en flaska med perforerat lock.

Vid det här laget lägger du in kastrullen i plastpåsen och häller lösningen inuti. Förslut påsen och låt stå minst en timme innan du öppnar påsen igen. Du kommer att se att smutsen och avlagringarna på din kastrull har lösts upp helt. Genom att skrapa på baksidan av kastrullen med en slipsvamp eller stålull kommer du att kunna göra den blank och glänsande igen, som om den vore ny.

Men påstricket är inte det enda naturliga botemedlet som hjälper dig att ta bort avlagringar från kokkärl; två andra knep i synnerhet är mycket användbara för detta ändamål och vi anger dem här nedan:

  • bikarbonat och vinäger: vänd kastrullen upp och ner och täck den med bikarbonat och lägg på lite absorberande papper. Tillsätt sedan en sked vit vinäger och låt verka i några timmar innan du skrubbar kastrullen. Smutsen försvinner omedelbart.
  • grovt salt och aluminiumfolie: strö ytan på din kastrull med salt och gnugga med hoprullad aluminiumfolie. Efter några minuter försvinner smutsen och beläggningarna.

Har du redan samlat ihop dina kastruller för att rengöra dem?

Advertisement