Fläckar på madrasser, kuddar och filtar? Ta bort dem på ett kick med dessa enkla knep

av Hilda Maria Morgan

22 Augusti 2023

Fläckar på madrasser, kuddar och filtar? Ta bort dem på ett kick med dessa enkla knep
Advertisement

Tillbehör till sängen är något av det svåraste att rengöra, främst på grund av dess stora storlek och omöjligheten att lägga det i tvättmaskinen. Men madrasser, kuddar och täcken utsätts ofta för fläckar som är svåra att ta bort och det kan finnas många orsaker. Kaffe, frukt och svett är de främsta orsakerna till fläckar på dem och lämnar märken som ibland till synes är omöjliga att ta bort.

Det finns många kemiska produkter på marknaden framtagna speciellt för detta ändamål, men lyckligtvis kan många naturliga medel också komma till undsättning genom att hjälpa oss att effektivt ta bort alla fläckar från madrasser, kuddar och filtar på ett milt sätt som respekterar tygerna men framför allt av vår hälsa och miljön.

Rengöringsprodukter tenderar också att missfärga tyger med tiden och få dem att gulna och denna nackdel kan snabbt hitta en lösning i naturliga medel. Låt oss ta reda på alla användbara knep tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

Beroende på typen av fläck måste du använda olika botemedel:

  • till exempel, för fettfläckar på täcken och filtar, kan du använda bikarbonat som appliceras direkt på det drabbade området och effektivt absorberar fettfläcken, vilket underlättar dess fullständiga eliminering under nästa tvätt.
  • för gula svettmärken på filtar och kuddar är det bättre att istället välja vit vinäger, som inte bara effektivt kan ta bort fläckar från tyger utan också fungerar som ett antibakteriellt medel.
  • slutligen, om du behöver återställa den ursprungliga ljusheten och vitheten hos dina tyger, är det rätta botemedlet väteperoxid. Vi föreslår nedan ett mycket effektivt recept för att göra detta.

För att effektivt ta bort fläckar från madrasser och sängkläder kan du kombinera den blekande effekten av väteperoxid med den avfettande effekten hos diskmedel. Förbered en lösning av dessa två ingredienser genom att blanda 4 matskedar väteperoxid med 3 teskedar diskmedel. När de är perfekt blandade, applicera dem på de områden som ska behandlas och låt dem verka tills du ser fläcken blekna. Gnid lätt, låt det verka i några minuter till och skölj sedan av med en fuktig trasa.

Och om du istället hade behov av att bleka madrasser som blivit matta av tidens gång? Du kan använda ett mycket enkelt knep: efter att ha tagit bort de mest synliga fläckarna med det mest lämpliga botemedlet, strö hela ytan med bikarbonat och låt det verka i 10 minuter. Upprepa operationen på andra sidan också, ta sedan bort överflödigt pulver med en dammsugare. Detta botemedel gör att du kan återställa glansen till din madrass samtidigt som du eliminerar bakterier, mögel och överskottsfuktighet.

Till kuddar och filtar kan du dock använda citron eller vit vinäger. I det första fallet, doppa föremålen som ska tvättas i en blandning av färsk citron och ljummet vatten, låt dem ligga i blöt ungefär en timme före normal tvätt; i det andra fallet kan du istället tillsätta 100 ml vit vinäger direkt i sköljmedelsfacket, det kommer att återställa glansen till dina sängkläder och lämna dem mjuka och doftande.

Hur brukar du ta hand om dina sängkläder?

Advertisement