Tilltäppt diskbänksavlopp: använd det här tricket för att få resultat som är värdiga en rörmokare

av Hilda Maria Morgan

19 Augusti 2023

Tilltäppt diskbänksavlopp: använd det här tricket för att få resultat som är värdiga en rörmokare
Advertisement

En igensatt diskho är vardagsmat i köket: inte så att det händer varje dag, men det kan hända ibland, även när man försöker vara väldigt försiktig. Tilltäppningen orsakas i första hand av matrester som glider ner i avloppet, men även eventuella oljiga ämnen och tvålrester som fastnar på rören och förhindrar korrekt vattenflöde är faktorer att ta hänsyn till. Dessutom finns det kalkstensformationer, särskilt där vattnet är mycket hårt.

Sammantaget leder detta till att det periodvis bildas blockeringar, men ibland är de mindre än man tror, ​​och man behöver faktiskt inte ringa en rörmokare för att få dem att försvinna: det kan räcka med enkla gör-det-själv-trick.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att undvika att behöva ta itu med dessa problem alltför ofta är det alltid bra att försöka tömma matrester i soporna i god tid innan du lägger smutsig disk och smutsiga kastruller i diskhon, och även när vi ska mjuka upp ingrodda matrester i vatten så det gäller att ta bort dem men att slänga dem i soptunnan istället för i avloppet.

Om vi ​​tvättar bort olja och fett är det alltid bäst att använda sig inte bara av lite diskmedel, utan också av vinäger eller citronsyra som bättre hjälper till att lösa upp den typen av smuts, vilket minskar risken att den sedan fäster vid rören. Och man bör alltid använda sig av filter och dräneringspluggar och det är bäst att rengöra dem ofta istället för att släppa ner resterna i avloppsrören.

Trots det är dock inte uppkomsten av ett blockeringar helt förhindrat och då kan du försöka lösa situationen med knep som följande: försök att flytta blockeringen lite med hjälp av en klassisk sugkolv och lite mycket varmt vatten. Ibland är en mekanisk åtgärd allt som behövs. Fyll alltså diskhon med lite hett vatten, placera sugkoppen direkt på avloppet och, om det finns en andra diskho, täck den med en handduk. Manövrera sugkolven utan att åta den släppa från botten av diskhon och efter några manövreringar borde vattnet redan rinna bort bättre. Upprepa med intervaller tills problemet är löst.

Det är tillrådligt att använda mycket varmt men inte kokande vatten – detta är den primära ingrediensen i nästan alla dräneringsmetoder, eftersom det löser upp fettklumparna som täpper till rören, men om det är hett, särskilt med PVC-rör eller gummiskarvar, kan det så småningom förstöra dem, så bäst att inte överdriva.

Här kan vi också ta hjälp av lite kemi tack vare naturliga ingredienser: de ämnen som hjälper till att lösa upp avlagringar av smuts eller kalksten är vit vinäger (ofta tillsammans med bikarbonat) eller citronsyra.

Häll först i mycket varmt vatten och vänta på att det ska rinna ut. Följ det med en halv kopp bikarbonat. Häll omedelbart efter ett glas vit vinäger och vänta på att den kemiska reaktionen som producerar skum ska bli klar. Häll sedan i hett vatten igen. När det gäller citronsyra bör den också hällas i efter vattnet, men ett glas kommer att behövas och det är bättre att låta det verka i en kvart innan du häller mer vatten.

Vilken är din favoritmetod för att lösa upp blockeringar i diskbänkens avlopp?

Advertisement