Blekmedel i tvättmaskinen: hur använder man det och undviker att skada tvätten? 5 användbara tips

av Hilda Maria Morgan

19 Augusti 2023

Blekmedel i tvättmaskinen: hur använder man det och undviker att skada tvätten? 5 användbara tips
Advertisement

Blekmedel eller natriumhypoklorit är ett ämne med en stark oxiderande kraft, vilket gör det perfekt för att rengöra och desinficera ytor och tyger och även för att ta bort fläckar och bleka tvätt. Just dess starka oxiderande verkan gör den dock också mycket slitande för tyger och ytor, till den grad att det till och med korroderar stål, om det används upprepade gånger i för höga doser, och därför bör det användas med yttersta försiktighet för att undvika att orsaka skada. Vi bör också komma ihåg att aldrig blanda blekmedel med andra ämnen som ammoniak eller saltsyra, för när de reagerar tillsammans frigör de giftiga föreningar.

Det finns också ett milt blekmedel på marknaden, som dock är en helt annan produkt: dessa blekmedel består i själva verket av väteperoxid, som är mycket mildare på ytor och tyger, även om det fortfarande kräver en viss försiktighet vid användning.

Kan vi därför använda blekmedel i tvättmaskinen utan rädsla för att förstöra vår tvätt? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst bör det noteras att det är att föredra att använda blekmedel i förtvättfasen, för att undvika för långvarig kontakt med våra tyger som kan förstöra dem. Det bästa är att förtvätta för hand genom att späda ut blekmedlet i en balja med vatten och sänka ner föremålen som ska rengöras i den i några minuter. Du kan dock även hälla det direkt i tvättmaskinen, vissa modeller har även specialfack, identifierad med förkortningen "CL", medan du i alla andra helt enkelt kan använda förtvättfacket, med symbolen "I". Blekmedlet får i alla fall aldrig placeras i samma fack som tvättmedlet.

Försök så mycket som möjligt att undvika direktkontakt med plaggen och, vid färgade plagg, föredra den mildare varianten.

Efter tvätten, försök att undvika att utsätta din tvätt för solen medan den torkar, eftersom tyger som behandlats med blekmedel tenderar att gulna med tiden.

Däremot kan du använda blekmedel för att desinficera din tvättmaskin med en tom tvätt genom att hälla ett glas direkt i trumman eller tvättmedelsbehållaren och starta en tvätt på minst 40 grader. För denna tvätt finns det också ett flertal naturliga alternativ som är mindre skadliga för miljön, de bästa är vit vinäger – 250 ml direkt i trumman eller i tvättmedelsfacket – och natriumbikarbonat – 150 gram i tvättmedelsfacket.

Hur använder du blekmedel?

Advertisement