Svärtade eller matta silverramar: få dem att glänsa som nya igen med ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

19 Augusti 2023

Svärtade eller matta silverramar: få dem att glänsa som nya igen med ett enkelt knep
Advertisement

En vacker silverram på hedersplatsen över något bord eller möbel i vardagsrummet eller i vardagsrummet för att rama in och visa upp ett speciellt minne: det har säkert hänt att du haft någon hemma, eller att du sett några i vänner och släktingars hem, och om den ramen glänste gav den säkerligen en helt annan effekt. När det gäller metaller, särskilt ädla, gör det faktum att de gnistrar utan fläckar och märken dem mer attraktiva.

Silverramar, som så många andra föremål som kan pryda hemmet, gjorda av samma material, riskerar att slitas med tiden: ibland svartnar de, eller så täcks de av en ogenomskinlig patina som smutsar ner deras skönhet. Lyckligtvis finns det enkla och billiga botemedel för att få dem att se så gott ut som nya igen.

Advertisement
Creativo

Creativo

En första metod att prova är den med tandkräm: använd de ekologiska utan granulat eller gelkomponenter. Ta en gammal tandborste med mjuk borst eller, ännu bättre, en flanell- eller mikrofiberduk, häll en klick tandkräm på den och sprid ut den på ytan och polera. Sedan tar du bort tandkrämen med en trasa fuktad med ljummet vatten och slutligen med en tredje trasa torkar du allt på en gång.

Genom att arbeta med försiktighet kan du också undvika att tömma ramarna, annars är det alltid bättre att plocka isär dem och ta ut bilderna som ett första steg.

Dessutom kan du använda ett botemedel (den här gången efter att ha tagit bort fotot innan) som används för bestick i allmänhet: ett mos gjort av bananskal och vatten, som inte är för flytande. Det sprids ut och tas bort enligt anvisningarna för tandkräm.

Denna metod rekommenderas också ofta online: förbered ett glas mjölk (inte varm) med en sked citronsaft i. Även i detta fall förs produkten över metallytan med hjälp av en mjuk trasa som inte lämnar ludd och inte riskerar att repa silvret. Något liknande kan också göras genom att blanda 1 matsked citronsaft i ett glas ljummet vatten där du redan har löst 30 gram pulveriserad mjölk.

Har du någonsin provat något liknande botemedel som alternativ till industriprodukter?

Advertisement