En ständigt ren och deodoriserad kylväska: metoderna för att göra det utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

19 Augusti 2023

En ständigt ren och deodoriserad kylväska: metoderna för att göra det utan ansträngning
Advertisement

Kylväskor är en riktig gåva från ovan för att se till att våra favoriträtter, såväl som livsmedel som lätt blir dåliga köpta när vi är ute på ärenden, eller också när vi är ute på utflykt, håller sig fräscha så länge som möjligt. Vi vet alla att man måste ta hjälp av kylklampar, isbitar eller annan kall mat för att hålla temperaturen så låg som möjligt under den tid som krävs innan du kommer att komma hem eller innan du äter maten. Vi vet också att samma kalla föremål med tiden kommer att smälta och även när de försluts bildar de kondens som kommer i kontakt med maten i deras påsar eller behållare.

Därför riskerar livsmedel som inte är perfekt förpackade att smutsa ner insidan av kylväskan och vi måste med nödvändighet tvätta den väl innan vi använder den igen, om vi inte vill att det ska bildas mögel eller att bakterier ska föröka sig och dålig lukt ska bildas. Som tur är är det inte alls svårt att ständigt hålla din kylväska i toppskick.

Advertisement
Creativo

Creativo

Metoderna som anges för att tvätta mjuka kylväskor är även tillämpliga på bärbara kylskåp eller hårda kylväskor, som också kan bli smutsiga under de olika resorna.

Först måste vi alltid se till att vi har eliminerat alla fasta föremål eller rester inifrån kylväskorna, och med de mjuka kan vi ibland skaka eller vända dem ut och in för att lyckas ännu bättre, även om det bara är en manöver som behövs när smutsen är lite mer envis.

Sedan kan vi utrusta oss med en disksvamp, en skål fylld med varmt vatten och en droppe diskmedel. Tvätta insidan genom att krama ur disksvampen ordentligt, sedan sköljer du med en fuktig trasa. När du är klar, ta en torr trasa för att torka. Men om lukt kvarstår kan det vara bra att hälla en sked bikarbonat i kylväskan och stänga den tätt. Efter några timmar behöver du bara tömma ut bikarbonatet, och kylväskan blir så gott som ny.

För envisa fläckar kan vi däremot doppa en svamp i lite vit vinäger, och gnida den på den drabbade delen tills smutsen försvinner. Det är alltid bäst att inte använda vinäger i alltför stora mängder, utan endast för utvärtes behandlingar. Sedan kan du tvätta kylväskan enligt beskrivningen ovan och torka den genom att lämna den vidöppen så att vinägerdoften försvinner direkt.

Slutligen kan det hända att kylväskan har ett utvändigt hölje av tyg eller canvas, och om det blir fläckigt av någon anledning är det bättre att tvätta den för hand än i tvättmaskinen. En balja med ljummet (inte hett) vatten med tvättmedel, eller till och med Marseille-tvål, räcker, låt den ligga i blöt i ett par timmar innan du gnuggar de kritiska punkterna och gör att fläcken försvinner.

När allt är väl rengjort, deodoriserat och torrt återstår bara att hålla kylväskorna redo att användas var vi än behöver dem!

Advertisement