Knepet med flaskorna framför fläkten blir ännu effektivare med en extra ingrediens

av Hilda Maria Morgan

18 Augusti 2023

Knepet med flaskorna framför fläkten blir ännu effektivare med en extra ingrediens
Advertisement

Kampen mot sommarvärmen når ständigt nya nivåer, och det är viktigt att kyla rummen i vårt hem, speciellt de där vi sover, för att kunna göra allt vi behöver göra under dagen och sedan för att kunna sova tillräckligt för att ladda om batterierna. Men att hålla luftkonditioneringen på hela tiden innebär en stor kostnad.

Det är här fläktarna kommer in i bilden: om de faller inom en bra energiklass kommer de att förbruka mindre än luftkonditioneringsapparater, men de kommer fortfarande att kunna låta oss andas mitt i värmeböljorna. Speciellt om du utnyttjar det populära rudimentära isflasktricket. Men visste du att det kan finnas ett sätt att göra det tricket ännu mer effektivt på?

Advertisement

Tricket består av att tillsätta salt i vattnet. En billig lösning som är värd att prova.

Ta en tvåliters plastflaska och fyll den bara till tre fjärdedelar med vatten, sedan när vattnet fryser ökar det i volym. Ta ett paket bordssalt (det är lättare om det är fint salt) och börja hälla det i flaskan, rör om då och då för att lösa upp saltet. Du behöver inte använda allt salt utan sluta när du efter att ha skakat flaskan lite ser att det fortfarande finns en del salt på botten. Om du sedan använder en stor eller kraftfull fläkt kan du gärna förbered två flaskor på detta sätt, speciellt om rummet är stort och du vill ha en omedelbar effekt.

Lägg flaskorna i frysen och vänta tills vattnet fryser, i allmänhet tar det minst två timmar, så du kan till exempel förbereda allt på morgonen inför kvällen, för att kunna använda det på natten, eller tvärtom, för att ha det lite fräscht under dagen. Sedan är det bara att placera flaskan framför fläkten, så att luftstrålen träffar den och sprider svalka i rummet.

Vi vet att tricket fungerar med vanligt vatten, men varför är det ännu bättre att tillägga salt? Salt tenderar att smälta is (vilket är anledningen till att vi använder det på isiga vägar), så vatten som har salt löst i det kommer att behöva sjunka till lägre temperaturer för att frysa. Det betyder att isen i flaskan kommer att vara "kallare" än vanlig is, vilket ökar effektiviteten av fläktknepet.

Har du någonsin provat detta?

Advertisement